Nová čtvrť Ameside v Plzni už žádá o územní rozhodnutí

O vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně – AMESIDE požádala v těchto dnech Stavební úřad v Plzni stejnojmenná společnost ze skupiny Amádeus Real.

Cílená propagace v Plzni

 „Na podkladech a veškerých přípravách k této žádosti jsme pracovali skoro rok. S těmi podmínkami a připomínkami vzešlými z předchozí schválené studie EIA, které jsme měli splnit pro vydání územního rozhodnutí, jsme se podle mě bezezbytku vypořádali,“ uvedl manažer projektu Tomáš Jícha. Posouzení žádosti a vydání stanoviska příslušného stavebního úřadu se očekává v průběhu roku 2022.               

Zástupci AMESIDE při přípravách podkladů preferovali osobní kontakt s dotčenými úřady a techniky města než jen pouhou výměnu písemných stanovisek. „Projekt je co do velikosti území nesmírně náročný, a proto věci pomohlo, když jsme si stanoviska vyjasnili při vzájemné diskusi. Na druhé straně byly tak veškeré přípravy vzhledem k řadě pandemických omezení více komplikované a projeví se bohužel na zpoždění celého projektu,“ pokračoval Jícha.      
                   
                    Podle aktuálního harmonogramu se počítá se zahájením výstavby nové čtvrti v roce 2024. Předcházet by tomu ještě mělo vydání územního rozhodnutí a následně i stavebního povolení (pravděpodobně během roku 2023). Dokončena by měla být v roce 2027.
                   
                    „Samozřejmě nedotknutelné jsou podmínky územního plánu či územní studie města a požadovaného funkčního členění jednotlivých bloků nové čtvrti včetně procentuálních limitů pro obchodní plochy. Nikdo dnes ale kvůli problémům spojených s pandemií nemůže vědět, jestli kupříkladu bude za pár let ještě dávat smysl hotel nebo bude i pro město přínosnější, když zakomponujeme více prostoru pro bydlení,“ podotýká Jícha.
                   
                    „Jsem rád, že se projekt dostává do další fáze a vše je nyní připraveno pro územní řízení, nastává tak nejdůležitější krok přípravy. Je vidět, že naše společná dohoda funguje, spolupráce běží, tedy že město nastavilo pravidla využití dané lokality, investor je akceptoval a dodržuje. V Plzni vznikne moderní čtvrť, která zcela zásadně změní a významně zkvalitní ráz Americké ulice a jejího okolí, propojí lokalitu hlavního nádraží v prostoru Paluby Hamburk až po náplavku. Těším se na to,“ řekl primátor Pavel Šindelář. Podle jeho slov budou při výstavbě samozřejmostí standardy modrozelené infrastruktury.
                   
S ohledem na požadavky co nejmenší energetické náročnosti všech budov i venkovních prostor, a co největší ohleduplnosti k životnímu prostředí bude nová plzeňská čtvrť splňovat parametry enviromentální certifikace LEED.  Ta zohledňuje především správné hospodaření budov s energiemi a na celkové snížení spotřeby těchto energií.

„Považujeme to za nutnost především s ohledem k životnímu prostředí, ale i banky těmito certifikacemi podmiňují financování podobných projektů. Budeme patřit mezi první takto velké a významné developerské projekty, které v ČR certifikaci LEED s nejvyšší klasifikací ‚Gold‘ mají,“ doplnil Jícha. Celá čtvrť AMESIDE bude mj. odebírat nejen teplo, ale i chlad z nedaleké Plzeňské teplárenské, což např. zcela eliminuje spotřebu energie pro klimatizační jednotky nebo vlastní emise z vlastního vytápění plynem apod.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Konkrétního zohlednění/splnění podmínek EIA pro vydání územního rozhodnutí

Bylo provedeno kontrolní měření hluku a zpracována navazující hluková studie v chráněném venkovním prostoru staveb na komunikaci Americká (body č. 3 Americká 58, bod č. 12 Americká 72), Denisovo nábřeží (bod č. 10 – poliklinika), Anglické nábřeží (bod č. 1 – Anglické nábřeží 9), Nádražní (bod č. 2 – Nádražní 22), U Lázní (bod č. 8 – poliklinika).  Výsledky studie potvrzují, že v žádném z posuzovaných bodů nedochází k překročení hlukových limitů v denní ani noční době.
V rámci požadavků na zpracování protihlukových opatření nebude ulice Nádražní využívána pro staveništní dopravu. V ulici Denisovo nábřeží (od Wilsonova mostu po most U Jána) a v ulici U Lázní je navržena výměna povrchu vozovky na povrch s obrusnou vrstvou se sníženou hlučností – typ NH (Asfaltové směsi pro obrusné vrstvy se sníženou hlučností. MD ČR, 2017). Pro ochranu objektu polikliniky před hlukem z provozu zásobovacího dvora je podél jižního obvodu polikliniky zásobovací dvůr řešen jako polouzavřený prostor, který eliminuje šíření hluku z provozu aut zásobování do otevřeného volného prostoru.

Skleněné plochy navrhovaných staveb budou upraveny tak, aby bylo minimalizováno riziko střetu ptáků. Rozsáhlejší skleněné plochy proto budou řešeny s využitím speciálních skel s UV reflexním vzorem (např. Ornilux, GlasPro), u běžných skel s UV foliovými polepy (obvykle pruhy šíře 2cm s mezerami do 10cm). Pro většinu prosklených fasád jsou také navrženy předokenní žaluzie.

                    Pro minimálně 50 % plochy střech bude využita extenzivní nebo intenzivní zeleň. Dešťové vody budou zadržovány v podzemní nádrži s akumulační a retenční částí. Akumulační část je navržena v objemu odpovídajícím potřebám zálivky zeleně, příp. dalšího využití pro vodní prvky. Nadbytečná voda zachycená v retenční části bude regulovaně odváděna do nové dešťové kanalizace s výustí do řeky Radbuzy.
                   
                    Byl splněn požadavek na zachování sloupovitých dubů v ulici U Lázní a platanů na Americké třídě. Významnější terénní úpravy v prostoru stávajícího parkoviště před bývalým OD Prior ale neumožní zachovat platany, s čímž se původně počítalo. Namísto současného parkoviště tu ale vznikne veřejné prostranství, pro nějž je navržena výsadba nové aleje podél chodníku v pásu zeleně a další výsadba jednotlivých stromů ve zpevněných plochách. Souhlasné závazné stanovisko ke kácení stromů na parkovišti vydal Odbor dopravy a životního prostředí ÚMO Plzeň 3 už v červnu 2021.
                   
Návrh reklamních ploch je zatím v žádosti o vydání územního rozhodnutí řešen pouze koncepčně v rámci vymezení vhodných ploch na fasádách. Podrobnější návrh včetně řešení osvětlení, podřízený architektonickému členění fasád, bude možné provést až v rámci navazující fáze stavebního povolení (stejně jako celé řada upřesnění v rámci předchozích bodů/podmínek).

Další podmínky vyplývající z EIA budou pak řešeny právě v rámci již zmiňované následné etapy stavebního povolení či v navazujících dalších fázích – při výstavbě, v rámci provozu a po jeho ukončení.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Projekt nové městské čtvrti v centru Plzni zahrnuje bytové domy s celkem více než 120 byty, přes 21.000 m2 administrativních ploch a okolo 100 obchodů. Čtvrtina ploch je potom určena pro občanskou vybavenost, tj.  pro sport, volný čas a zábavu. Parkování se zhruba 1500 parkovacími místy je v souladu s územní studií umístěno v podzemí části. Návrhy projektu AMESIDE, jak by mělo vypadat v současnosti zanedbané území naproti hlavnímu vlakovému nádraží v Plzni, jsou dílem architektů londýnského studia Chapman Taylor a českého AGE project.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.05.2022 14:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka