Nová naučná stezka Olešenský potok vede údolím mloků skvrnitých

Český svaz ochránců přírody v neděli slavnostně otevřel novou naučnou stezku na Radnicku v okresu Rokycany. Zpřístupnil 1,5 km dlouhé údolí Olešenského potoka s 10 zastaveními o místních zajímavostech.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvník má navíc možnost vyzkoušet chůzi potokem bosou nohou, odpočinout si na lavičce či pozorovat ptactvo osídlující patnáct nově vyvěšených budek. Jedná se již o sedmou lokalitu v Plzeňském kraji zpřístupněnou v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě, celkem sedmdesátou šestou v ČR.

Olešenský potok je drobný pravostranný přítok řeky Berounky v přírodním parku Horní Berounka, nacházející se necelých 30 km severovýchodně od Plzně. Pod vsí Olešná se zařezává do vrstev černých břidlic a vytváří až 60 metrů hluboké zalesněné údolí, obtížně přístupné pro lesní techniku. Díky tomu není les v údolí dlouhodobě hospodářsky využívaný, což se projevuje přítomností mrtvého dřeva. Ležící kmeny, porostlé lišejníky, mechem a houbami, poskytují úkryt živočichům, zásobují půdu živinami, ovlivňují mikroklima a zadržují vodu. Míst s mrtvým dřevem je dnes velmi málo a organizmy na něm žijící jsou ohrožené. Kromě obvyklých druhů živočichů v lokalitě žijí například vzácný mlok skvrnitý, kuňka žlutobřichá, slepýš křehký nebo výr velký.

Naučná stezka Olešenský potok začíná bezprostředně za vesnicí Olešná a sleduje tok potoka až po jeho ústí do řeky Berounky. Na konci u chatové oblasti pod Olešnou je napojena na červeně značenou turistickou trasu mezi Chrástem a Liblínem. Návštěvníkům přiblíží údolí, jeho přírodu a vazby na okolí. „Na deseti nových informačních tabulích se můžete dozvědět zajímavé informace o hospodaření na svažitých polích v kontextu přívalových dešťů, které obec dlouhodobě trápí, o místních dřevinách, mrtvém dřevě a nežádoucímu trnovníku akátu, nebo o geologii a erozním působení potoka či o místní fauně,“ popisuje Karel Ferschmann ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Radnice, která stezku vybudovala.

Návštěvníci si mohou odpočinout na začátku a konci trasy v dřevěných altánech se stojany na kola, kterými je také možné stezku projet. Cestou lze pozorovat také ptactvo, budoucí obyvatele patnácti nově vyvěšených budek. Zhruba v polovině cesty natrefí na lavičku a schůdky k vodě, kde se mohou zout, brodit se potokem a vnímat bosýma nohama přirozené dno, vodu s kamínky, nebo pozorovat vodopád. Pro příznivce geocachingu je na trase připravená zajímavá keška. GPS souřadnice začátku stezky: N 49°52.660', E 13°32.781'
„Nová stezka je dalším lákadlem do přírody, což je cílem programu NET4GAS Blíž přírodě, v rámci kterého již desátým rokem podporujeme Český svaz ochránců přírody jako jeho generální partner,“ dodává Zuzana Kučerová z NET4GAS. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka