Nová školka na Valše získává konkrétní podobu

Nejen plzeňská část Valcha, která spadá pod centrální městský obvod, se dlouhodobě potýká s absencí místa pro předškolní děti. Obvod tu proto vybuduje novou mateřskou školku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Školka na Valše citelně chybí. „Je to dlouhodobý požadavek obyvatel Valchy, nedostatek míst je tu velmi akutní a my to vnímáme. Proto jsme se s developerskou firmou, která má na starosti výstavbu čtvrti Nová Valcha, domluvili, že tu vznikne zbrusu nová školka,“ vysvětluje místostarosta MO Plzeň 3 Petr Baloun.

Mateřinka nabídne místo pro 48 dětí a uleví tak spádovým mateřským školám na Borech. Budova bude mít zajímavé architektonické řešení. „Projektant navrhl organický tvar kruhu, který poskytne klidné a pohodové zázemí jak pro děti, tak odstíní od hluku i okolní prostředí, protože školka bude přímo sousedit s bytovými a řadovými domy,“ dodává místostarosta. V případě potřeby je možné po omezenou dobu kapacitu školky ještě navýšit o dalších 24 míst využitím multifunkčního sálu.  

Výstavba plánuje zachovat maximální množství stávající perspektivní zeleně a budova sama bude mít zelenou střechu, která minimalizuje odtok dešťových vod a zároveň přispěje k příznivějšímu klimatu v celé lokalitě.

Projekt školky na Valše je zařazen jako jedna z priorit pro financování z dotačních programů Evropské unie i České republiky. Náklady na výstavbu se předpokládají ve výši 35 milionů korun a případná dotace zaplatí až 95 % těchto plánovaných nákladů. Pokud půjde vše hladce, mohla by realizace proběhnout v letech 2023 až 2024.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka