Nová tělocvična při 20. ZŠ zajistí ideální hodiny tělocviku pro téměř 600 žáků

Plzeň zahájila výstavbu nové sportovní haly při 20. základní škole Plzeň, která se nachází v lokalitě Slovany. Tělocvična, jež bude sloužit téměř 600 žákům, vyroste ve stávajícím areálu školy a doplní sportovní infrastrukturu.

Cílená propagace v Plzni

Ta už z důvodu rostoucího počtu dětí nedostačuje. Nová hala za 44,7 milionu korun včetně daně, která svou výškou nepřesáhne okolní objekty, bude dokončena příští rok v srpnu. Zhotovitelem je SILBA – Elstav s.r.o., za město má projekt na starost odbor investic.

„Sport podporujeme na všech úrovních, protože se jedná o spojené nádoby. Právě moderní sportovní infrastruktura ve školách může ke sportu přilákat řadu dětí, kteří se později stanou profesionálními sportovci a přesunou se do hal, které budujeme pro profesionální kluby. Celé škole přeji, aby jim nová hala začala sloužit co nejdříve a dělala jim radost spoustu let,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Podle ředitele školy Pavla Kociána má škola nyní jen klasickou tělocvičnu. „Ta už ale bohužel nedostačuje současným požadavkům. Žáky je plně využita od 8 hodin ráno do 16 hodin odpoledne, některé třídy nebo skupiny se musí spojovat dohromady. Pod tělocvičnou jsme také museli zrušit prostory, jež sloužily jako malá tělocvična, abychom měli zázemí ke sportovnímu areálu. Díky nové hale tak budou moci mít všechny třídy svoji vlastní hodinu a výuku tělocviku v ideálních podmínkách,“ uvedl.

Na 20. základní škole je aktuálně 22 tříd, od příštího školního roku 2023/2024 jich bude už 24, na škole je 580 dětí. Sport jako jeden z pilířů má škola i ve svém vzdělávacím programu. Ten se jmenuje Škola JIStoty, přičemž JIS znamená jazyk, informatika a sport. K naplňování sportu využívá škola přilehlý sportovní areál, jenž slouží i veřejnosti. „Je otevřen 365 dní v roce. Součástí je beachvolejbalové hřiště, tři hřiště s umělým povrchem, hokejbalové hřiště se speciálním povrchem, které v zimě při vhodných klimatických podmínkách může sloužit jako kluziště, a velké fotbalové hřiště s umělou trávou třetí generace,“ doplnil ředitel. 

Nový objekt je koncipován jako tělocvična se sedlovou střechou o mírném sklonu se šatnami a jednoduchou tribunou pro 49 sedících diváků podél severozápadní a jihozápadní strany tělocvičny. Šatny mají ploché střechy, schodiště je kryto šikmými střechami kopírujícími jednotlivá schodišťová ramena. Objekt není podsklepen. Nosnou konstrukci tělocvičny tvoří železobetonový skelet, střechu dřevěné lepené vazníky. Konstrukce šaten a tribuny tvoří zděné obvodové stěny, stropní konstrukcí budou železobetonové předpjaté panely. Vstupy do objektu i většina prostor určených pro přístup veřejnosti jsou řešeny bezbariérově. Pro bezbariérové užívání bude také uzpůsobena šatna a sprcha.

„Osobně mám velkou radost z toho, že hřiště v tělocvičně bude splňovat podmínky pro to, aby se tam mohly hrát celostátní mládežnické soutěže v basketbalu a volejbalu. Což věřím, že škola využije, neboť má přípravné kroužky právě pro tyto sporty,“ uvedl technický náměstek primátora města Plzně Pavel Bosák, jenž má ve své gesci Odbor investic Magistrátu města Plzně. Součástí projektu je také úprava chodníků a okolí tělocvičny, mj. bude vysazeno 9 stromů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka