Nová turistická atrakce – Návštěvnické centrum Šumavy – zahájí provoz v Železné Rudě

Řadu stálých expozic věnovaných historii a přírodě Železnorudska, přednáškový sál a 3D kino nabídne během června nové Návštěvnické centrum Šumavy v Železné Rudě.

Cílená propagace v Plzni

V současné době vrcholí úpravy třípodlažní budovy bývalé školy v ulici 1. máje. Moderní zázemí zde našlo také městské infocentrum. 

Termín zahájení provozu Návštěvnického centra Šumavy v Environmentálním centru Železná Ruda závisí na dokončení zdejších expozic. „V budově č. p. 12 v ulici 1. máje v centru města vznikají stálé expozice věnované historii lyžování v Železné Rudě, lesnictví, floře a fauně Šumavy a také několik kabinetů, kde se návštěvníci seznámí například se zdejšími bylinami a houbami nebo geologií a geomorfologií. Další kabinety představí jelena lesního, bobra evropského a dále čápa černého,“ uvádí místostarosta Železné Rudy Milan Kříž. Počítá se také s instalací dočasných expozic, určených především pro prezentaci místních výtvarníků a fotografů. V přednáškovém sále a 3D kině budou ve spolupráci s Národním parkem Šumava probíhat akce pro školy. Nové prostory by se měly stát také dějištěm společenských událostí.  

Od pátku 29. dubna sídlí v nových prostorách městské infocentrum, které dříve působilo v objektu Muzea Šumavy. „Tento krok umožní díky většímu zázemí dále rozšiřovat a rozvíjet naše aktivity a poskytovat lepší služby návštěvníkům,“ sděluje pracovnice infocentra Ivana Vilišová. Součástí infocentra je také nové sociální zařízení pro veřejnost.

„Náklady na přeměnu bývalé školy na návštěvnické centrum přesáhly 46 milionů korun. Z toho více než 41 milionů korun činila dotace z Operačního programu Životní prostředí.  Zbývající částku poskytlo město ze svého rozpočtu,“ dodává starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Sídlo nového návštěvnického centra bylo využíváno jako základní škola do roku 2000.  Následně zde fungovalo několik menších obchodů.  Ty byly postupně uzavírány a od roku 2011 nevyužívaná budova chátrala. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka