Nová zeleň za miliony oživí Plzeň, chybět nebude „datumovka“

Nová zeleň za přibližně osm milionů korun se letos objeví ve městě Plzni. Částka bude vyšší než v uplynulých letech, protože ji ovlivní dvě velké investiční akce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Záhony, keře i stromy doplní prostor nyní rekonstruovaných teras u Velkého divadla i revitalizovaného Lochotínského parku. Pro město obnovy alejí, dosadby stromů i výsevy záhonů zajišťuje Správa veřejného statku, jež na to má pro tento rok kolem šesti milionů korun. Vysazují ale i jednotlivé obvody, aktuálně například Litice nové stromy ve své sakurové aleji. 

„V souvislosti s divadelními terasami a Lochotínským parkem budou založeny větší plochy zeleně. Kolem Velkého divadla vzniknou klasické květinové záhony, položeny budou už vypěstované koberce trávy, objeví se tam také dvě nové aleje. V Lochotínském parku lidé uvidí trvalkové záhony, vysázeno tam bude 130 kusů nových stromů,“ uvedla Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně. Kromě toho město rozšíří letničkové záhony z výsevů, objeví se v pásech kolem komunikací. „Na ně budou použity směsi s nižšími letničkami,“ doplnila Hana Hrdličková. 

Stejně jako v minulých letech, tak i letos bude ve Smetanových sadech takzvaná datumovka. Aktuální datum pro daný den vytvořený z květin tam obnovují každé ráno pracovníci firmy, která zajišťuje údržbu sadového okruhu historického jádra. Datumovka se objeví ve druhé polovině května, tedy po jarních mrazících. 

Správa veřejného statku není jediným subjektem, který se stará o výsadbu nové zeleně na území města. V rámci různých staveb ji zajišťuje i odbor investic magistrátu případně další městské příspěvkové organizace. Novou zeleň pořizují také samy obvody. 

Do půl milionu korun dá do výsadby první městský obvod v Plzni, s větším množstvím prací počítá na podzim. Celkem 40 nových stromů vysází letos druhý plzeňský městský obvod, náklady odhaduje na 200 tisíc korun. „Dále budou osázeny záhony, pro to zajišťujeme nákup rostlinného materiálu za 260 tisíc korun. Půjde o letničky, cibuloviny,“ uvedla Lenka Klečková z odboru životního prostředí druhého městského obvodu. Třetí obvod plánuje provést výsadbu keřů, stromů, letniček a macešek i další práce s tímto spojené za zhruba 1,5 milionu korun. Čtvrtý městský obvod má na tento rok připraveno na výsadbu do 120 tisíc korun. 

Peníze do nové zeleně dají i menší plzeňské obvody, například šestý městský obvod Plzeň-Litice rekonstruuje sakurovou alej a ve své centrální části vysadí 20 nových stromů. „Měli bychom se vejít do 100 tisíc korun,“ uvedl starosta Jaromír Janoušek. Přibližně 200 tisíc korun má letos na zeleň připraven osmý městský obvod Plzeň-Černice. „Každý rok se snažíme vysázet něco nového, loni to byly dvě aleje při polních cestách, letos takto máme v plánu jednu alej na podzim. Do výsadby dáváme ročně mezi 50 až 100 tisíci korun,“ uvedl Miroslav Cudlman, starosta devátého městského obvodu Plzeň-Malesice. „V plánu máme rekonstrukci návsi, jejíž součástí budou sadové úpravy za 430 tisíc korun. Vysázíme nové záhony a stromy, počítáme i s trávníkem,“ uvedla starostka Plzně-Lhoty, desátého městského obvodu Zdeňka Hončarová. Drobné výsadby plánuje i pátý a sedmý městský obvod. 

„Kromě standardní péče prostřednictvím Správy veřejného statku chce letos město Plzeň podporovat výsadby zeleně i prostřednictvím Nadace Zelený poklad, kterou založilo již před 20 lety, a také prostřednictvím Komise životního prostředí Rady města Plzně,“ upozornil náměstek primátora Petr Náhlík, jenž má na starost oblast dopravy a životního prostředí. Podle jeho slov bude podpořena výsadba v ekologických zahradách mateřských škol i dosadba chybějících stromů v uličních alejích.

Správa veřejného statku každoročně řeší i škody způsobené na městské zeleni, nejčastěji vandalové lámou stromky, trhají a kradou květiny, devastovány jsou i plochy, na nichž tráví čas party lidí bez domova. „Velké problémy vznikají i zakusováním psů bojových plemen do vysázených mladých dřevin,“ uvedla Hana Hrdličková. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.04.2015 17:01



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka