Noví držitelé Umělecké ceny města Plzně jsou už známi

Josef Mištera, Charlotte Režná, Stanislava Topinková Fořtová, Mezinárodní festival DIVADLO Plzeň a Plzeňský Prazdroj získají Uměleckou cenu města Plzně za rok 2021. Rozhodli o tom zastupitelé města na svém zasedání v pondělí 9. května.

Cílená propagace v Plzni

„Uměleckou cenu města Plzně za celoživotní dílo, takzvanou síň slávy, získává docent Josef Mištera, akademický malíř, který na Západočeské univerzitě v Plzni založil Ústav umění a designu a v roce 2013 ho dovedl k transformaci ve Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara. Byl zvolen jejím prvním děkanem a tuto funkci vykonával do letošního roku. Podařilo se mu vybudovat moderní vysokoškolské pracoviště, v němž v současné době ve dvaceti ateliérech studuje více než šest set studentů a působí řada renomovaných českých umělců. Zasloužil se mimo jiné také o návrat světově uznávaného zakladatele moderního designu Ladislava Sutnara do rodné Plzně. A to nejen o návrat Sutnarova díla a odkazu, ale také jeho ostatků – Ladislav Sutnar má díky tomu čestný hrob na Ústředním hřbitově v Plzni,“ představila náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá také kultura, některé z řady aktivit oceněného Josefa Mištery.

Uměleckou cenu města Plzně za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získá Charlotte Režná. „Odbornou porotu, která její nominaci navrhla, zaujala rolí Lízy Doolittleové v jenom z nejslavnější klasických muzikálů My Fair Lady, který od minulého roku uvádí Divadlo J. K. Tyla (DJKT) v Plzni na své Nové scéně,“ poznamenala Eliška Bartáková a připomněla, že úspěch, který tento muzikál u diváků slaví, jde právě ruku v ruce s hereckým a pěveckým výkonem Charlotty Režné.

Umělecká cena města Plzně za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let patří Charlottině kolegyni z muzikálového souboru DJKT Stanislavě Topinkové Fořtové za roli Normy Desmond v muzikálu Sunset Boulevard. „Stanislava Topinková Fořtová je plzeňskou stálicí. Členkou DJKT je s menší přestávkou od roku 1982 a vytvořila v něm mnoho výrazných rolí muzikálového i operetního repertoáru. Je velmi výraznou umělkyní v celostátním kontextu, což ostatně dokazují její tři nominace na prestižní Cenu Thálie, z nichž tu v roce 2003 proměnila ve vítězství,“ připomněla Eliška Bartáková.

Umělecká cena města Plzně za významnou kulturní událost bude patřit Mezinárodnímu festivalu DIVADLO Plzeň za jeho loňský 29. ročník. V době, kdy se celý svět potýkal s pandemií nemoci covid-19 a kulturní sektor byl svázán mnoha omezeními, se produkci festivalu podařilo uspořádat v září loňského roku divadelní přehlídku s 34 špičkovými inscenacemi tuzemských i zahraničních divadelních scén i doprovodné akce v ulicích Plzně.

Uměleckou cenu města Plzně Mecenáš/ka plzeňské kultury získá Plzeňský Prazdroj, a. s., za svůj dlouholetý donátorský program Prazdroj lidem. Účelem tohoto programu je významnou měrou přispívat ke zlepšení kvality života obyvatel Plzně. Dlouhodobě podporuje řadu kulturních a komunitních akcí a projektů, například Noc s operou, Filmové večery na Náplavce, Mezinárodní dixielandový festival Plzeň nebo WALLZ – Pilsen Street Art Fest či Dny umění nevidomých a další.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka