Novinkou Divadelního léta bude komedie 39 stupňů ve stylu film noir

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem začíná připravovat novou inscenaci pro rok 2023. Komedie „39 stupňů“ je bláznivou variací na špionážní film Alfreda Hitchcocka z roku 1935.

Jarní servisní akce AUTO CB

Inscenace bude mít hvězdné obsazení: Petr Konáš, Eva Leimbergerová a Jan Holík. Jako režisér se vrací Zdeněk Bartoš, který na Divadelním létě režíroval velmi úspěšnou komedii „Lhář“. Scénu pro svůj 16. ročník festival plánuje postavit v Proluce v Křižíkových sadech a kromě novinky „39 stupňů“ zde uvede i reprízy komedie „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“. Chybět nebude ani zajímavý doprovodný program.

Od 1. 12. 2022 bude v síti GoOut opět možné zakoupit vánoční dárkové poukazy na Divadelní léto pod plzeňským nebem. Jejich majitelé si na jaře 2023 přednostně vyberou termín představení i místa v hledišti, ještě před spuštěním předprodeje vstupenek.

Hru „39 stupňů“ uvede plzeňský letní festival v originální adaptaci z pera Patricka Barlowa, která získala v Británii Cenu Lawrence Oliviera za nejlepší komedii roku 2006 a dodnes sklízí úspěchy na West Endu i na Broadwayi. Adaptace vznikla na základě stejnojmenného filmu Alfreda Hitchcocka, inspirovaného špionážním románem Johna Buchana z roku 1915. Diváci se mohou těšit na hororové dobrodružství, napínavé akční scény, klasická klišé detektivních příběhů, ale i neotřelý humor.

„Pro letošní ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem jsme vybrali ‚39 stupňů‘ zejména proto, že jde o hru, která může být divácky velmi atraktivní. Nechybí tu napětí detektivního žánru, akční scény thrillerového střihu a to vše je okořeněno specifickým humorem, který vzniká zejména díky převodu látky na divadlo. Dramatizace je vtipná i proto, že více než 30 postav ztvární pouze 4 herci a scény se střídají velmi rychle, což dává velký prostor imaginaci a divácké fantazii. Chtělo by se říci, že jde o titul, který je předem odsouzen k úspěchu,“ uvedl dramaturg Divadelního léta Jiří Janků.

16. ročník Divadelního léta nabídne v červnu a červenci 2023 kromě premiérové inscenace „39 stupňů“ také několik repríz komedie „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ se skvělou Dianou Tonikovou v titulní roli a Milanem Šteindlerem jako vdovou Outěchovou. V dalších rolích excelují herci Divadla J. K. Tyla Klára Kuchinková, Michal Štěrba a Marek Mikulášek v alternaci s Kryštofem Dvořáčkem, hercem Městského divadla Kladno. Režisérem inscenace, která měla na Divadelním létě premiéru 2. 7. 2022, je Šimon Dominik.

Pro příští rok chystá festival na několik večerů také doprovodný program, který přivádí na open air scénu netradiční žánry a dává příležitost mladým talentům.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.12.2022 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka