Novinku O třech synech představí Alfa online, premiéru naživo plánuje na červen

Plzeňské Divadlo Alfa zve na online premiéru v přímém přenosu. Příběh „O třech synech“, který podle staré skotské legendy napsal Tomáš Jarkovský, uvede divadlo na svém volně přístupném YouTube kanále „Alfa zírá“ živě v sobotu 22. května v 17 hodin.

Jarní servisní akce AUTO CB

Režisérem inscenace je nový umělecký šéf Divadla Alfa Tomsa Legierski. Pro Alfu je to už třetí premiéra vysílaná ze zavřeného divadla, vzhledem k nastupujícímu rozvolnění ale divadlo plánuje i klasickou večerní premiéru, která by se měla odehrát 25. června v 18 hodin.

„Otevření divadla už se nemůžeme dočkat. Věříme, že se nám podaří při dodržení všech opatření začít od června hrát naživo před diváky. Už 30. 5. bychom měli vystupovat v rámci plzeňského festivalu Nastevřeno. Do té doby ale ještě stihneme plánovanou online premiéru naší novinky ‚O třech synech‘. Stejně jako poslední dvě premiéry ‚Putování dobrého Hanse Böhma Evropou‘ a ‚Jak si Míša hledal kamaráda‘ ji budeme z divadla přenášet živě,“ říká ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Pohádky bývají plné sourozenců, kteří vůči sobě chovají zášť a nechovají se zrovna srdečně. Příběh „O třech synech“, který se v mnoha variantách objevuje v různých kulturách, je ale jiný. Tři bratři se mají doopravdy rádi a drží spolu. Jejich pouto ovšem prověří těžká zkouška: všichni tři se totiž zamilují do jedné dívky. A rozejdou se do světa, aby pro ni na strastiplných cestách našli ten nejpodivuhodnější dar. S jeho pomocí chtějí získat lásku vysněné ženy.

„Je to stará skotská legenda, kterou lidoví vypravěči vypráví už stovky let. S touto legendou jsme pracovali v mezinárodním workshopu se skotským vypravěčem Duncanem McIntoshem. Zaujalo mě téma pevného sourozeneckého pouta, což je v době preferování hmotných statků neocenitelné a nedoceněné jmění,“ uvádí režisér Tomsa Legierski.

Příběh „O třech synech“ pro Divadlo Alfa adaptoval Tomáš Jarkovský, dramaturg, dramatik a ředitel královéhradeckého Divadla Drak, který už s Alfou několikrát spolupracoval. Režisér Tomsa Legieski přizval ke spolupráci svoji studentku z pražské DAMU a někdejší studentku Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni, ilustrátorku a scénografku Rufinu Bazlovu. „Pracovala například na studentské inscenaci ‚Míšeňská 3‘, která je výjimečná a sklízí úspěchy a pozvání na festivaly. Mimochodem, inscenace byla také v programu loňské Skupovy Plzně, která se kvůli pandemii nemohla uskutečnit,“ dodává Tomsa Legierski. Celosvětové uznání přinesl Rufině Bazlově projekt Bělorusko 2020 – originální výšivky, které reflektují nepokoje v její rodné zemi.

Dramaturgyní inscenace „O třech synech“ je Petra Kosová. Jako autor hudby spolupracuje s Divadlem Alfa poprvé ostravský herec a hudebník Michal Sedláček, člen Divadla Petra Bezruče. V inscenaci hrají Lenka Lupínková, Petr Borovský, Daniel Horečný, Robert Kroupar a Petr Vydarený.

Inscenace je určena divákům od pěti let.


Online premiéru bude možné zhlédnout pouze po dobu přímého přenosu, v sobotu 22. 5. od 17 hodin pomocí odkazu https://youtu.be/B94-7dqH2jE na kanále Alfa zírá. Ten si divadlo založilo před rokem, kdy pandemie poprvé uzavřela kulturu. Nejprve kanál Alfa zírá nabízel jen záznamy představení, písničky, animované kvízy či audio pohádky. Na podzim 2020 se pak přidaly sobotní živé streamy inscenací. Za rok své existence nasbíral kanál Alfa zírá více než 32 000 zhlédnutí, nejen u nás, ale i v zahraničí. Kanál využívají i školy, které dětem zpestřují distanční výuku. Pro učitele Alfa připravuje speciální hravé metodické listy.

Na živá vysílání kanálu Alfa zírá je možné se připojit i prostřednictvím stránek www.divadloalfa.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka