Novoročnímu pokladu z roku 2020 - šimpanzici Caile - jsou 2 roky

Šimpanzice Caila měla 1. ledna 2022 své 2. narozeniny. Roste z ní zdravý a sebevědomý příslušník svého druhu, který postupně získává patřičné dovednosti a návyky ve skupině dospělých zvířat.

Cílená propagace v Plzni

Po změnách v roce 2021, kdy uhynul samec Bask a přijel samec Siri, není Caila v posledním období na očích veřejnosti. Systém vnitřních ubikací v Plzni zahrnuje několik místností – heren a ložnic a od podzimu chovatelé postupně nového samce a 4 dospělé plzeňské samice spolu s Cailou spojují v úplnou tlupu. Nyní již úspěšně funguje seskupení Siri, Brigitta, Zedonja a Caila. V klasické expozici v Tropickém je k vidění samice Zizwa a Maria. Samice Zedonja mladou Cailu dozoruje zejména při krmení, Caila po částech přechází na jídelníček dospělých. Jediným předchozím úspěšným odchovem v Plzni byla dosud Baskova dcera Bamia z roku 2003, která je nyní ve Francii dvojnásobou matkou. Šimpanzi jsou v Plzni chováni od roku 1964, největší tlupa v roce 2004 čítala 8 jedinců naráz.

Rok 2021 se nesl ve znamení oslav 95. výročí Zoo Plzeň (1926), ale i dalších jubileí např. botanické zahrady (1961), vzniku spolku Iris (1901), sloučení Zoo a BZ a jejich delimitace z PKO (1981) nebo přijetí generelu rozvoje Zoo a BZ (1996). Vznikla řada sběratelských retro-materiálů, kniha 95 let zoo, výstava ve Smetanových sadech (zoo dříve a dnes), později přenesená i do zoo nebo výstava starých plakátů plzeňské zoo. V sobotu 11. září proběhla velká oslava výročí.

"Přivítali jsme novou samici tygra ussuriiského Milashki, promyky bažinné, vlka evropského Obelixe nebo pár zlatých takinů. A pochopitelně řadu dalších. Narodila se dvojčata rysů červených a levhartů čínských. Premiéru měl odchov samce lemura bělohlavého (samec) a zebry bezhřívé (samice). Uhynul šimpanz učenlivý Bask, v průběhu roku dorazil samec Siri. Samec žirafy Bořek odcestoval počátkem letních prázdnin do královédvorského Safaripaku ke stádu samic," líčí mluvčí zoo Martin Vobruba.

 Dalších událostí v jubilejním roce bylo mnoho -  vybíráme valentýnský virtuální běh a podzimní retro.běh pro ochranu přírody. Zoo navštívil Zdeněk Svěrák a pokřtil myšici Cimrmannovu, českého endemita. Velký ohlas slavil 2. ročník Bu-bu-bu zoo aneb Zoostrašení. Byla pokřtěna kniha Cesta k půl milionu návštěvníků a vydána publikace Vodní světy. Zoo výrazně doplnily digitální infokiosky s meteo-informacemi, počítadlem návštěvníků a mapou zahrady i údaji o záchranných programech. V průběhu roku vznikl tarif vstupného Help nature, jehož prostřednictvím mohou návštěvníci tyto programy částkou 3 Kč přímo podporovat. V závěru roku začala velká modernizace venkovní expozice lvů berberských z roku 2002, která tyto šelmy v roce 2022 ukáže ve zcela novém kabátě.

Návštěvnost překonala číslo 476 000 osob.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.01.2022 14:11



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka