Nový projekt má přispět k zefektivnění chodu plzeňského magistrátu

Plzeň připraví a podá žádost o podporu z Operačního programu Zaměstnanost vyhlášeného Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky, a to na svůj projekt Kvalita pro budoucnost.

Cílená propagace v Plzni

 Jeho cílem je během následujících dvou let zlepšit a zefektivnit fungování Magistrátu města Plzně, a to nejen směrem k občanům, tedy klientům úřadu, ale i uvnitř organizace, záměr počítá i se vzděláváním úředníků. Výsledkem by měla být ještě vyšší profesionalizace veřejné správy. Přípravu a podání žádosti o dotaci schválili zastupitelé.

„Podpora v tomto případě může dosáhnout až 95 procent způsobilých výdajů projektu, jehož náklady jsou odhadnuty na pět milionů korun. Způsobilé výdaje projektu budou hrazeny z 85 % z prostředků operačního programu a z deseti procent ze státního rozpočtu. Zbývajících pět procent bude financováno z rozpočtu města,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.

Pokud město s žádostí uspěje, bude na magistrátu zaveden model EFQM neboli takzvaný model excelence. V současné době je model EFQM považován za nejpropracovanější nástroj řízení organizací. V zásadě jde o filozofii managementu, která vychází z jednoduché úvahy, že vynikající výsledky může organizace dosáhnout, pokud dosáhne maximální spokojenosti svých zákazníků a svých zaměstnanců a je respektována okolím. V Evropě je model široce využíván společnostmi všech oborů a velikostí. Mezi 30 tisíc organizací, které ho používají, patří téměř všechny významné evropské firmy. 60 procent velkých a středních firem v EU pracuje podle EFQM modelu. I v České republice je model využíván řadou nejúspěšnějších společností (Continental, O2 - Eurotel, T - mobile, VW - Škoda Mladá Boleslav). 

„V dalším z pilířů projektu navážeme užší spolupráci s vybranými skupinami klientů-občanů, kteří využívají činnosti Úřadu správních agend. Ti poskytnou zpětnou vazbu v tom, co je třeba zlepšit, zefektivnit a podobně. Například tedy živnostenský úřad takto bude spolupracovat se skupinou podnikatelů,“ přiblížil Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně. V rámci úřadu budou také na jednotlivých pracovištích mezi zaměstnanci vybráni ti, kteří dostanou na starost „zaškolování“ nových pracovníků a budou jim pomáhat s adaptací. Tito „mentoři“ se budou pro svou novou roli školit a vzdělávat. Projekt také počítá se zvyšováním manažerských schopností vedoucích zaměstnanců.

Dotace je poskytována v oblasti podpory 4.1 – Investice do institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy a veřejných služeb na celostátní, regionální a místní úrovni za účelem reforem, zlepšování právní úpravy a řádné správy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.03.2016 12:12



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka