Novým sanitkám Domažlické nemocnice požehnal biskup

Domažlická nemocnice převzala v roce 2019 od záchranky provoz takzvané zdravotnické dopravní služby (ZDS) a s ním i 13 sanitek různých značek, stáří a s vysokými nájezdy až k téměř půl milionu kilometrů.

Cílená propagace v Plzni

Od roku 2020 pak začala nemocnice sanitky kompletně obměňovat a celou flotilu navíc rozšířila na 15 vozů. Konkrétně letos pořídila pět sanitek VW Crafter. V pátek jim požehnal spolehlivý provoz a bezpečné cesty plzeňský biskup Tomáš Holub. K úplné obnově plánuje nemocnice pořídit příští rok ještě dva vozy. Pak bude celá flotila sjednocena a vozy se budou nahrazovat průběžně dle míry opotřebení. Kvůli rostoucí poptávce os lužbu nyní hledá ZDS do svého týmu dispečera (info viz níže). 

V předchozích letech pořizovala nemocnice na základě veřejné zakázky především vozy VW Transporter a jeden větší vůz VW Crafter se speciální výbavou pro pacienty s nadměrnou hmotností. Letos ale díky výhodné nabídce, ale i kvůli většímu komfortu pacientů doplnily flotilu výhradně větší Craftery. Nabízí více místa pro pacienty i větší úložný prostor pro zdravotnické vybavení a tím pádem i lepší zázemí pro řidiče-zdravotniky. Vozidla dodalo Autocentrum Šmucler a zdravotnické vestavby prováděla společnost Sicar.  

Do vybavení nových vozů patří samozřejmě zvuková a světlená signalizace a bezpečnostní polepy. „Vnitřní vybavení tvoří mimo jiné takzvané lehátkonosítko se samovyklápěcím a skládacím podvozkem, transportní křeslo pro vynášení imobilních pacientů například do schodů, transportní plachta pro manipulaci s pacientem ve zhoršených podmínkách, zdravotnická brašna s nejpoužívanějším zdravotnickým materiálem a vybavením, zdravotnické potřeby první pomoci včetně defibrilátoru a dále třeba kyslík nebo tam máme i porodní balíček pro případ, že bychom převáželi těhotnou ženu a ta by začala rodit,“ popisuje vedoucí řidič dopravní služby Miloslav Kundrát.

Zdravotnická dopravní služba zajišťuje nepřetržitě 24 hodin denně po 7 dnů v týdnu dopravu raněných, nemocných, rodiček a vůbec pacientů, kteří vyžadují neodkladnou péči a kterým jejich stav neumožňuje dopravit se na vyšetření, ošetření či hospitalizaci vlastním vozem, pěšky, ani hromadnou dopravou. Zároveň služba zajišťuje přepravu pacientů mezi zdravotnickými zařízeními.

V obou případech přepravu indikuje lékař, a hradí ji tak systém zdravotního pojištění. Nemusí se přitom jednat jen o pacienty Domažlické nemocnice. Službu mohou využít i další poskytovatelé zdravotnických služeb. A ZDS zajišťuje na vyžádání i přepravu samoplátců, například pro přepravu do lázní nebo z jiných důvodů.

Sanitky a jejich posádky jsou zároveň sekundární součástí krajského integrovaného záchranného systému a v případě hromadných neštěstí nebo jiných krizových situací slouží jako záloha záchranné zdravotnické služby. Na objednávku si mohou navíc vozy a řidiče-zdravotníky najmout k zajištění zdravotní služby například pořadatelé kulturních, sportovních a jiných společenských akcí. Domažlický dispečink zároveň řídí zdravotnickou dopravní službu Stodské nemocnice, která má vlastní flotilu vozů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka