O Stavbu roku bude letos soutěžit 34 staveb

V letošním ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se poměřuje celkem 34 stavebních děl. Zastoupeny jsou všechny soutěžní kategorie, nejvíce je rekonstrukcí. Odborná porota soutěže v těchto dnech přihlášené stavby navštěvuje a hodnotí.


Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2023 vyhlásí 20. června. Poté bude o nejlepší stavbě rozhodovat také veřejnost.

Nejlepší stavební díla uplynulého roku se budou letos opět oceňovat v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2023. Přihlásilo se do ní celkem 34 stavebních děl. Nejpočetněji jsou zastoupeny rekonstrukce, kterých je devět. V ostatních soutěžních kategoriích, jimiž jsou novostavby, stavby pro bydlení, stavby dopravní a inženýrské, průmyslové stavby a veřejná prostranství, je přihlášeno po čtyřech až šesti stavbách. Do soutěže se mohla zapojit stavební díla uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v kalendářním roce 2023. 

"S porotou se na cestách za stavbami podíváme do nejrůznějších koutů Plzeňského kraje. Tím nejodlehlejším místem je letos bývalé Pivoňské panství v Českém lese, kde byla obnovena původní fořtovna a vznikla lesovna Pivoň,“ uvedl Miloslav Michalec, předseda odborné poroty soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. „Po vyhlášení nominací budou stavby zveřejněny na online mapě Stavby roku Plzeňského kraje, aby se za nimi mohli vydat všichni výletníci.“  Na www.mapastavbyrokupk.cz lze už teď najít nominované stavby z předchozích ročníků a podle GPS souřadnic za nimi cestovat. 

"Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje mi každoročně poskytuje perfektní přehled o tom, jak tento region vzkvétá. V Plzeňském kraji bydlím už přes 20 let a teprve díky této soutěži jsem mohl poznat zámek Týnec. Už se moc těším, až budu moci toto místo po rozsáhlé rekonstrukci navštívit osobně. Můj obdiv patří majiteli, soukromému investorovi, který zámku vdechl nový život," řekl Stephan Kronmüller, jednatel společnosti Eurosoftware, s.r.o., která je hlavním partnerem soutěže. Letos poprvé je partnerem také český výrobce obkladů a dlažeb, společnost Lasselsberger, s.r.o.

Soutěžní stavby hodnotí šestičlenná odborná porota složená z architektů, projektantů a stavebních inženýrů. Letos v ní nově zasedá architektka Vladimíra Leníčková, zakladatelka architektonického studia Len-k architekti, místopředsedkyně Obce architektů, která se podílela mimo jiné na projektech pro mezinárodní hotelové řetězce, jako jsou Hilton nebo Madarin Oriental. Další člen poroty, plzeňský architekt Jiří Zábran byl za své projekty mnohokrát oceněný v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje a také v dalších soutěžích.

Všechny přihlášené stavby jsou k vidění na oficiálních webových stránkách soutěže Stavba roku Plzeňského kraje (www.stavbarokupk.cz/soutezni-stavby/prihlasene-stavby/).

Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2023 porota oznámí 20. června 2024. Současně bude na www.mapastavbyroku.cz spuštěno internetové hlasování, které rozhodne o tom, jaká ze staveb získá Cenu veřejnosti. Výsledky soutěže budou vyhlášeny 12. září.

Současně probíhá také soutěž vyhlášená oblastní pobočkou České komory autorizovaných inženýrů a technik činných ve výstavbě, která vybírá ze stavebních projektů přihlášených dle svých soutěžních podmínek. Soutěž o Cenu ČKAIT cílí přímo na členy CKAIT jako autory hodnocených staveb - projektanty a stavitele,“ vysvětlil Luděk Vejvara, předseda výboru oblasti ČKAIT Plzeňského kraje. „Účelem soutěže je prezentace a zviditelnění kvalitních stavebních a technologických inženýrských návrhů těchto osob a jejich realizací. Jedná se o práce inženýrů a techniků ze všech oborů autorizace a specializací ČKAIT, které se uplatňují ve stavební praxi.“

V loňském 20. ročníku o titul Stavba roku Plzeňského kraje soutěžilo 40 staveb. Z nich tři titul získaly – novostavba hlavní budovy Lékařské fakulty v Plzni, která získala zároveň i Cenu veřejnosti, rekonstrukce Velké synagogy a Rabínského domu v Plzni a bytová Rezidence Hradišťská v Plzni.

Podmínky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2023 a další informace jsou k dispozici 

na www.stavbarokupk.cz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Auto CB - Nová Škoda Kodiaq

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq