O Velikonocích policisté v kraji rozdali stovky pokut, nehod přibývá

Při dopravně bezpečnostní akci skoro každý třetí kontrolovaný řidič porušil zákon. V prvním čtvrtletí letošního roku došlo k nárůstu o 135 dopravních nehod oproti loňskému roku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zejména dopravní policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se o svátečním velikonočním víkendu zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce. Policisté od Zeleného čtvrtka 6. dubna po Velikonoční pondělí zkontrolovali v Plzeňském kraji 1529 vozidel a v 447 případech zjistili porušení zákona. Příkazem na místě policisté vyřešili 425 řidičů a 22 řidičů oznámili k projednání místně příslušnému správnímu orgánu. Jelikož se policisté zaměřili na dodržování stanovených rychlostních limitů, překročení povelené rychlosti bylo nejčastěji zjištěným přestupkem, a to v 167 případech. Druhým nejčastěji zjištěným přestupkem bylo u 60 řidičů použití vozidla, které má nevyhovující technický stav. Šestatřicet řidičů se při jízdě nepřipoutalo bezpečnostním pásem, 19 řidičů drželo při jízdě telefon a 18 řidičů jelo po dálnici bez uhrazeného dálničního poplatku.

Za první čtvrtletí letošního roku došlo na území Plzeňského kraje k nárůstu dopravních nehod o 135 dopravních nehod v porovnání za stejné období loňského roku.  Za letošní rok policisté již zaevidovali 1016 dopravních nehod. Bohužel zemřelo 5 osob, 8 osob bylo těžce zraněno a 268 lidí utrpělo lehké zranění. Nejčastější příčinou těchto dopravních nehod byl v 625 případech nesprávný způsob jízdy, což je například nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, nesprávné přejíždění mezi jízdnímu pruhy, nesprávné couvání nebo nedodržování určitého dopravního značení. Jako druhou nejčastější příčinou dopravních nehod byla v prvním čtvrtletí v 172 případech nepřiměřená rychlost a jako třetí bylo v 108 případech nedání přednosti v jízdě. Při těchto dopravních nehodách byl v 35 případech viník pod vlivem alkoholu, který přesáhl 1,5 promile, 10 viníků bouralo pod vlivem alkoholu a jejich hodnota byla v rozmezí od 1 do 1,5 promile. Deset viníků usedlo za volant pod vlivem drog. Přes sedm set nehod se stalo v době, kdy byla zhoršená viditelnost vlivem povětrnostních podmínek.

foto: pčr

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka