O víkendu se v Klatovech představila Restauratérka roku

V sobotu 7. února se v prostorách Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech konalo setkání účastníků a lektorů kuchařských a cukrářských vzdělávacích kurzů pořádaných obecně prospěšnou společností Úhlava a právě Střední školou zemědělskou a potravinářskou v rámci společného projektu „Příprava pokrmů a moučníků z regionálních potravin“.

Cílená propagace v Plzni

Mezi zhruba třicítkou účastníků nechyběli ani další hosté, např. Alena Kolářová, ředitelka Okresní hospodářské komory či Lucie Výtisková, pracovnice referátu poradenství a dalšího vzdělávání Úřadu práce v Klatovech.

Na úvod přivítal přítomné ředitel školy Vladislav Smolík, který zároveň poděkoval všem do projektu zapojeným lektorům, organizátorům i účastníkům za jejich nasazení při přípravě a realizaci jednotlivých kurzů. Pavel Vondráček, ředitel Úhlava, o.p.s., seznámil přítomné s motivy organizátorů, které je vedly k přípravě těchto kurzů. Mezi ně patří zejména snaha o rozšíření nabídky vzdělávání pro dospělé, ale také podpora využívání surovin z našeho regionu, produkovaných místními zemědělci a podniky. Dále shrnul výsledky celého projektu - v průběhu necelých dvou let byly připraveny a následně zrealizovány čtyři vzdělávací kurzy: Příprava pokrmů studené kuchyně, Příprava teplých pokrmů, Výroba restauračních moučníků a Výroba jemného pečiva. Všemi školeními dohromady prošlo přes padesát účastníků. Jedna z lektorek, paní Magda Netíková, pohovořila o zkušenostech z uskutečněných školení a seznámila účastníky akce s budoucí nabídkou těchto kurzů i pro další zájemce. 

Někteří z účastníků akce vyslechli „výzvu“ organizátorů a donesli na setkání výsledky svého kuchařského, pekařského či cukrářského umění. Společně tak mohli vše ochutnat, zhodnotit a vyměnit si své recepty. 

Hlavním bodem celé akce bylo vystoupení paní Věry Bauerové, kuchařky a majitelky Restaurace Pamplona z Libochovic, která je držitelkou ocenění Restauratér roku 2013. Speciálně na tuto příležitost sestavila čtyřchodové degustační menu připravené ze surovin z našeho regionu. Přítomní tak mohli ochutnat např. hovězí tartar z vyzrálého masa z Farmy Jiřího Zeleného (Drouhaveč), s plody kapary, podávaný na rozpečeném dukátu chleba či Grilované filátko ze pstruha ze Zpracovny ryb Klatovy, podávané na lehkém bramborovém salátu s jablkem a řapíkatým celerem (veškerá v menu použitá zelenina pocházela od pana Josefa Krůse z farmy Mlýn Podhora v Domažličkách). Jako dezert se podávala pěna vyšlehaná z čerstvého sýra (od paní Martínkové z Minimlékárny JOMA) a pravé vanilky, s jablečným želé a máslovou sušenkou. Vše bylo dohotoveno a servírováno přímo před zraky účastníků akce. Paní Bauerová následně jednotlivé pokrmy představila a pohovořila o svých bohatých zkušenostech kuchařky, restauratérky a výživové poradkyně. Podle četných dotazů, ale i vzájemné výměny zkušeností mezi zúčastněnými lze soudit, že akce byla pro všechny strany přínosná a obohacující. 

Pro eventuální zájemce o praktické kurzy vaření a pečení je na místě dodat, že organizátoři plánují jejich pořádání od letošního podzimu. Pro další informace se můžete obrátit na Pavla Vondráčka z Úhlava, o. p. s. (Plánická 174, Klatovy, mobil: 724 020 906, tel.: 376 311 745, e-mail: vondracek@uhlava.cz).


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka