Oblíbený Brdský cyklobus pojede o třech dubnových sobotách. Teď poprvé

V sobotu 15. dubna vyjede letos poprvé tradiční Brdský cyklobus na lince z Plzně do Příbrami a zpět.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vyveze rodiny s dětmi i s jejich koly bezpečně přímo až na hřeben pohoří Brdy přezdívaného „malá Šumava“. Po roční odmlce se vrací ve zkušebním režimu sobotních jízd během měsíce dubna. Pojede o sobotách 15. 4., 22. 4. a 29. 4. Po vyhodnocení zájmu ze strany cestujících bude případně spuštěn provoz cyklobusu i v dalším období. Provoz Brdského cyklobusu zajišťuje dopravce Z-Group bus a.s, divize ČSAD autobusy Plzeň.

„Od soboty mohou obyvatelé Plzeňského kraje opět využívat při svých výletech na kolech oblíbený Brdský cyklobus. Snažíme se vycházet vstříc cykloturistům v Plzeňském kraji, kterých je rok od roku více. Cyklobusy již neodmyslitelně patří k jarnímu a letnímu období, kdy lidé vyjíždí na kolech do přírody. Cyklobusy ale nejsou jenom pro cyklisty. V posledních letech s nimi jezdí i stále větší množství pěších turistů,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravce Z-Group bus Václav Königsmark.

Chráněná krajinná oblast Brdy nabízí krásné pěší a cyklistické trasy. Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami včetně prohlídky štol a jízdy důlními vláčky. Atraktivní jsou tradiční cesty vedoucí rozsáhlými lesy k vrcholu legendárního Třemšína nebo k břehům Padrťských rybníků.

Tzv. „Brdský cyklobus“ je veden po běžné autobusové lince č. 440555 z Plzně do Příbrami. Autobus s cyklovlekem jede na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy – Rožmitál – Příbram a obslouží tak všechny turisticky atraktivní body brdských vrcholků. Opět jsou zavedeny i spoje Příbram – Míšov a opačně.

Vlek má kapacitou 27 jízdních kol, jejichž nakládku a vykládku provádí obsluha. Převážet je možné rovněž elektrokola za dodržení přepravních podmínek.

Z Plzně Stavební stroje vyjíždí v 7:35 hodin (z CANu v Husově ulici v 7:55) a jede přes Brdy až do Příbrami.

Z Příbrami jede spoj v 10:00 hodin s konečnou zastávkou Míšov.

Z Míšova nazpět do Příbrami jede ve 13:15 hodin.

Z Příbrami jede přes Brdy nazpět do Plzně v 15:30 hodin.

Cena za přepravu osob se řídí dle zvláštního ceníku podle vzdálenosti za ujetý kilometr.

Uznávány jsou všechny státní slevy pro děti, studenty, seniory atd. Nadto dopravce ČSAD autobusy Plzeň poskytuje další komerční slevy jako zpáteční jízdné se slevou 20 % či nižší jízdné při bezhotovostní platbě z čipové karty ČSAD anebo Plzeňskou kartou (sleva 15 %).

Cena za přepravu jízdního kola je jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost spoje 30 Kč.

Rezervace (nákup jízdenky) míst pro osoby je možné provádět z různých nástupních míst a pohodlně také přes internet např. z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka

Jízdenku včetně místenky lze zakoupit rovněž ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo u místenky z klasické prodejny je zdarma.

Dovozné za jízdní kolo se platí vždy pouze přímo u řidiče autobusu při nástupu, předprodej není možný. Cestující, kteří si zakoupí jízdenku v předprodeji, však mají automaticky rezervováno místo pro jízdní kolo v cyklovleku.

Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce.

Obliba cyklobusů v Plzeňském kraji rok od roku roste. I díky cyklobusům se daří do Plzeňského kraje lákat stále více turistů ze všech koutů republiky, kteří si mohou užít nádherných cyklistických tras v nedotčené přírodě.

Cyklodoprava má na Plzeňsku již dlouhou tradici. Nejprve se jízdní kola vozila přímo v autobusech, kde byly vymontovány zadní sedačky a na jejich místo se skládaly bicykly. Později byly zavedeny závěsné skříně za autobusy. Nejnovějším řešením jsou speciální přívěsy na přepravu kol, jejichž kapacita je mezi patnácti až čtyřiceti jízdními koly. Jejich nakládku a vykládku obvykle zajišťuje zvláštní průvodce cyklobusu nebo řidič.

Bližší informace o Brdském cyklobusu včetně aktuálních jízdních řádů lze nalézt na www.csadplzen.cz/brdy

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
14.04.2023 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka