Obyčejné člověčenství neobyčejného Zdeňka Světlíka

Plzeňská kulturní scéna se v říjnu rozloučila s významným výtvarníkem Zdeňkem Světlíkem, který nás opustil ve věku nedožitých devadesáti let.

Jarní servisní akce AUTO CB

Byl první z rodinného výtvarného „klanu“. 

Zdeněk Světlík malíř, grafik, ilustrátor, autor aradekorů i výstavních projektů se celý život věnoval výtvarné tvorbě, vedle toho dokázal vytvořit vlídné rodinné zázemí a s manželkou vychovat dceru lékařku a dva syny výtvarníky. 

Absolvoval Odbornou školu textilní v Aši a Vyšší školu uměleckého průmyslu v Brně – obor textilní tvorby. Pracoval v ateliéru textilní tvorby v Bratislavě. 

V roce 1967 se stal profesionálním výtvarníkem, členem Svazu českých výtvarných umělců, později Unie výtvarných umělců Plzeň, Sdružení Bienále Brno a byl spoluzakladatelem regionálního Střediska Design centra v Plzni. 

Za svoji tvorbu získal řadu tuzemských i mezinárodních cen. 

První místa ve výtvarných soutěžích získaly například autorovy plakáty Tylova Plzeň, plakát 100 let Škoda Plzeň nebo plakát Skupova Plzeň, ocenění získala i jeho značka  Nadace 700 let města Plzně, znak Západočeské univerzity nebo Orientační systém městského historického centra Českého Krumlova. 

Jeho práce byla vybrána pro expozici 100 nejlepších plakátů světa v Paříži. 

Kromě samostatných výtvarných výstav se zúčastnil bezpočtu společných v České republice, na Slovensku, v Polsku, Rusku, Irsku, Finsku, Bulharsku, či Kalifornii. Mnohá díla jsou i součástí českých a zahraničních sbírek. 

V dalším rozsahu invence uspořádal výtvarná řešení mnoha instalací prezentace města Plzně. Byl hlavním výtvarníkem EX Plzeň, Květnové knižní Plzně a dlouholetým autorem expozic Škoda Plzeň na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. 

V roce 2017 byl umělec magistrátem Města Plzně oficiálně zařazen mezi významné osobnosti Plzně. 

Zdeněk Světlík také patnáct let spolupracoval s Divadlem Josefa Kajetána Tyla. Pro více než sedmdesát pět inscenací vytvořil ojedinělé divadelní programy, často doprovázených plakáty, jež se staly svébytným uměním. 

Ilustroval časopis vydávaný Klubem kultury Syndikátu novinářů České republiky. 

Je vzpomínán jako pracovitý a svědomitý kolega, který byl i přes své nadání vždy skromný, neokázalý a často dokázal povzbudit svým vědoucím humorem. Autorské imaginace ve všech jeho výtvarných přístupech vždy vycházely z harmonie. Svou výpovědí odrážely umělcovu nevšední osobnost přinášející laskavost, klid, rovnováhu i respekt k lidským hodnotám. 

Zdeněk Světlík bude navždy chybět své milované rodině a my musíme přijmout fakt, že jeviště umění ztratilo výjimečného člověka.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka