Ochránci přírody sekali rákosové ostrůvky v rezervaci Nový rybník

Celou noc na neděli pořádně mrzlo, a tak plzeňští zvířecí záchranáři mohli po dlouhé době posekat hnízdní rákosové ostrůvky pro vodní ptáky v přírodní rezervaci Nový rybník u Líní přímo z ledu.

Cílená propagace v Plzni

Sekání rákosu je na objednávku správce rezervace, kterým je Plzeňský krajský úřad a spolek DESOP Plzeň o organizuje již pátým rokem. "Cílem našeho snažení je vysekat právě teď, když je vodní plocha zamrzlá, část menších rákosových ostrůvků a tím zatraktivnit tuto ptačí rezervaci hlavně pro vodní ptáky, brodivé a bahňáky, kteří ji následně z jara využívají jak k odpočinku, tak hnízdění a hledání potravy," líčí šéf spolku Karel Makoň.

Zatímco v předešlých letech museli ochránci přírody rákosí sekat ve vysokých holinách a po kolena ve vodě nebo propadající se tenkým ledem do bláta a vody, letos jim počasí přálo a led, který pravda místy hlasitě praskal, se s nimi neprolamoval. "Krásné slunečné počasí bylo bonusem a díky hojné účasti pomocníků jsme měli za necelé tři hodiny vše posekáno a uklizeno. Děkuji všem zúčastněným a více na přiložených fotografiích," říká Makoň.

foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka