Ochránci žádají: Nenechávejte volně pobíhat psy v přírodě

Krásné zimní dny, vyšší sněhová pokrývka a snad i v brzké době očekávané jaro protkané sluncem, pučení a kvetení rostlin a stromů či probíhající tok ptáků v přírodě.

Cílená propagace v Plzni

To všechno jsou projevy, které lákají milovníky přírody se svými psími miláčky k vycházkám. Nahrává tomu i téměř rok epidemiologická situace, která uzavřela řadu míst, kam by lidé za normálních okolností chodili a tlak na přírodu je tak významně větší než jindy. Volně pobíhající pes je však velkým nebezpečím!

Podle rokycanského ochránce zvířat Pavla Moulise jsou často v této době, kdy se v přírodě můžeme setkat s vysíleným živočichem či čerstvě narozeným mládětem, do záchranných stanic přijímáni jedinci, kteří utrpěli ze setkání s pejskem. "Buďme proto ohleduplní a nepouštějme své psí miláčky z vodítka v přírodě, neboť velice snadno může dojít k poranění či smrti," říká Moulis.

"Vzhledem k tomu, že nám jde především o klid v přírodě, vyzýváme myslivce, úřady i ochránce přírody, aby spojily své síly při ochraně živočichů a nejrůznějšími způsoby propagovali jejich ochranu v přírodě. Pokud máte možnost, oslovte své spoluobčany venčící své pejsky v přírodě a vysvětlete jim důvody našich obav," konstatuje Moulis. "Pomineme-li výše uvedené skutečnosti, je velkým nebezpečím pro samotné volně pobíhající pejsky i setkání se zvěří. Vždyť např. setkání s divočákem může pro pejska skončit tragicky. Navíc se v poslední době množí případy nákazy psů nebezpečnou a pro psy i smrtí končící Aujeszkýho chorobou. Velice nepříjemnou záležitostí pro psy i v poslední době vyskytující svrab, známější pod názvem prašivina. Toto onemocnění se vyskytuje především u lišek, dnes již i u divokých prasat a je přenosné na člověka. Zároveň i pes pronásledující zvěř může snadněji skončit pod koly projíždějících vozidel, neboť silniční síť je u nás poměrně hustá a i toto nebezpečí na naše psí miláčky číhá," dodává.

Ochránci přírody apelují na to, aby si lidé uvědomili nebezpečí, které volným pobíháním psů v této době vzniká živočichům v přírodě, ale také vašim psím miláčkům a snažili se je ochránit. "Navíc tímto svým počínáním zachráníte i nemalé množství právě narozených mláďat, především zajíčků, která se zraněná dostávají do záchranných stanic," uzavírá Pavel Moulis.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.02.2021 17:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka