Ochránci zvířat z Rokycan radí: Pomáhejme ježkům s rozumem. Jak je odchovat?

Září je zpravidla dobou krásného babího léta, kdy se na pracovníky záchranných stanic obracejí lidé s problémem nálezu malých ježků. Ne vždy je však pomoc na místě, neboť mláďata z druhých vrhů se postupně osamostatňují a je ještě dostatek času, aby se o sebe postarala sama nebo s pomocí starostlivé matky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přesto jsou tato mláďata při úklidu zahrad, přípravy dřeva na zimu či zpracovávání kompostu odchytávána lidmi a převážena do záchranných stanic, kde se o ně jejich pracovníci musejí postarat. "V řadě případů je tato péče zbytečná, neboť by si příroda poradila sama a zcela jistě lépe. Proto je v této době tolik důležité se této problematice věnovat a říci si několik zásad, které nálezcům usnadní péči o tato zajímavá zvířata, která jsou jedni z  nejstarších ještě žijících na této planetě," říká šéf rokycanskýc ochránců zvířat Pavel Moulis. 

Základem úspěchu pro odchov ježka je dobrý zdravotní stav, teplo, jídlo a klid. Ideální při příjmu ježka je návštěva veterinárního lékaře, který má s  ježky již dílčí zkušenosti. Tam kde to není možné, si musíme pomoci sami vyhledáním informací na internetu či návštěvou záchranné stanice živočichů, jejichž seznam najdete na www.zachranazvirat.cz .

"Každopádně je nutné každého ježka odblešit a odčervit. K hubení blech se používá celá řada přípravků. Při postřiku je třeba chránit ježkovi oči a obličejovou část. Na střevní a plicní parazity jsou též účinné přípravky. Zesláblí a zranění jedinci mohou být zasaženi mušími vajíčky nebo larvami. Ty se odstraní pinzetou, k odstranění muších larev ze zvukovodů se doporučuje nakapat do zevního zvukovodu několik kapek 30% alkoholu nebo ušních kapek," líčí Moulis.

Dalším důležitým krokem k  úspěch je vhodné umístění ježka, případně ježků. Ježka, kterého přinesete domů, je nutné umístit do provizorní bedny vystlané novinami v teplé místnosti a hladové zvířátko nakrmit. Jako první pomoc podáme 1 - 2 dětské piškoty namočené ve vodě. Ježci jsou samotáři, neumísťujeme jich, pokud možno, více pohromadě. Ideální výběh je asi dva metry čtvereční. Do výběhu umístíme ložničku z kartonové krabice, obojí vysteleme novinami, které každý den měníme. Pokud je výběh nižší než 50 cm, přikrýváme jej, jinak je ježek schopen vylézt. Ježek musí být ubytován v teplotě okolo 19 stupňů C.

Pro ubytování je vhodný teplý sklep nebo jiné vytápěné prostory. Ježek je hmyzožravec. V jeho jídelníčku musí převládat masitá potrava, v domácnosti krmíme granulemi pro kočky, občas zpestříme vařeným vejcem, tvrdým sýrem, vařeným kuřecím masem, občas konzervou pro kočky a koťata, 1x týdně přidáme trochu vařené rýže nebo těstovin bez soli. Můžeme také podat kousek banánu nebo tvarohu bez tuku. Ježek, který váží více než 250 g, se krmí většinou granulemi v množství 1 - 4 polévkové lžíce denně. Ježky menší než 250 g krmíme speciálním krmivem pro ježky. Malé ježky krmíme 2x denně, větší jedenkrát denně večer. Pozor, při překrmování trpí ježci průjmem. K pití pouze vodu, která musí být stále ve výběhu. Ve výběhu musí být umístěny dvě misky - jedna těžší na vodu, druhá na krmivo. 

"O ježčí problematice by se toho zcela jistě napsalo ještě dost, nicméně pomoci bychom měli jen v  případě, kdy jsme přesvědčeni, že je to nutné. Jinak je naše péče vcelku zbytečná a v žádném případě ježkům nepomůže. Myslete tedy na to až se s malými, zdánlivě opuštěnými ježky ve své blízkosti setkáte." dodává Pavel Moulis.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka