Očkovací centrum FN Plzeň denně naočkuje proti covidu více než 100 lidí

Očkuje se novou modifikovanou vakcínou Comirnaty Omicron XBB.1.5 od výrobce Pfizer.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Očkovací schéma je pouze jednodávkové, což platí pro zahájení očkování i přeočkování. Po předchozím očkování proti covid-19 nebo po prodělaném onemocnění je další očkování možné nejdříve za 3 měsíce. Vhodné je pro dospělé a děti od 5 let. Pro děti od 6 měsíců do 4 let máme k dispozici bivalentní vakcínu, aktualizovaná monovakcína bude v ČR k dispozici během letošního podzimu. Očkování proti covid-19 je zdarma pro plátce zdravotního pojištění, nepojištění zájemci mohou být očkováni jako samoplátci,“ sdělila základní informace vedoucí lékařka Očkovacího centra FN Plzeň MUDr. Daniela Fránová.

S očkováním proti covid-19 lze zároveň aplikovat i očkování proti chřipce, vakcína není kombinovaná, aplikují se dvě vakcíny na odlišná místa. Očkování proti chřipce je vhodné především pro starší osoby, rizikové pacienty s jiným chronickým onemocněním, doporučeno je také těhotným a kojícím ženám. Nejvhodnější doba pro očkování je od poloviny října do listopadu. Klienti, kteří náleží do vybraných rizikových skupin, mají očkování proti chřipce zdarma.

„Kromě sezónních očkování nabízíme také v rámci Ambulance cestovní medicíny očkování např. proti žluté zimnici, virovým hepatitidám, meningokokovým infekcím, japonské encefalitidě, břišnímu tyfu a mnoha dalším. Právě v zimních měsících mnoho cestovatelů míří do exotických zemí a je třeba myslet na své zdraví. Novinkou je očkování proti horečce dengue, které je dvoudávkové s tříměsíčním rozestupem,“ vysvětlila MUDr. Daniela Fránová.

Očkovací centrum FN Plzeň sídlí v areálu bývalé vojenské nemocnice FN Bory, v pavilonu č. 61. Zájemci o očkování se mohou objednat prostřednictvím rezervačního systému na webu www.fnplzen.cz nebo telefonicky na 377 40 1145/1146, kde pracovníci centra zodpoví i dotazy ohledně očkování. 

„Ačkoli už bereme covid-19 jako běžné onemocnění, je třeba být stále na pozoru a nezapomenout, jak náročné období to pro nás všechny bylo. S nadcházejícím podzimem a opětovným nárůstem počtu respiračních onemocnění proto doporučujeme především starším lidem a rizikovým skupinám zvážit přeočkování novou vakcínou proti covid-19, bez ohledu na počet předchozích očkování, ideálně v kombinaci s očkováním proti chřipce. 

Chránit své zdraví by mělo být pro každého z nás na prvním místě,“ doplnil ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka