Odvahu mladého skauta v době 2. světové války ukazuje výstava ve Smetanových sadech

U příležitosti 71. výročí ukončení druhé světové války připravilo město Plzeň unikátní výstavu fotografií Zdeňka Vřešťála.

Cílená propagace v Plzni

Venkovní panely před knihovnou ve Smetanových sadech přinášejí expozici s názvem Bojovník za svobodu a nabízí ohlédnutí do válečného období, kdy si šestnáctiletý skaut a současně amatérský fotograf Zdeněk Vřešťál pořídil místo tradiční kroniky fotografické skautské album. Výstava také připomíná 140. výročí narození Antonína Benjamína Svojsíka, zakladatele Svazu Junáků – skautů RČS. Skauting ovlivnil řadu generací, také motivoval k účasti na domácím a zahraničním protinacistickém odboji. Autorem výstavy je výtvarný umělec a keramik Stanislav Bukovský. Fotografie si lidé mohou prohlédnout do 30. května.

Ačkoliv byl skauting za německé okupace zrušen, Zdeněk Vřešťál a jeho kamarádi na zákaz nedbali a skautovali dál. Na fotografiích z jeho alba Plzeňané uvidí, jak se chlapci navzdory nepřízni doby dokázali bavit, jak pořádali výpravy do přírody a skautské tábory. Vystaveny jsou i snímky z náletů na Plzeň nebo fotografie amerických vojáků a Plzeňanů radujících se z osvobození města na Slovanech. Za povstání 5. května 1945 se skauti zapojili do odboje a stálo je to málem život. Zdeňka a další povstalce zachránil před popravou včasný příjezd Američanů. Lidé mohou vidět i fotografie Zdeňkova otce po návratu z nacistické káznice a obrázky z poválečné obnovy Slovan těžce zasažené nálety. 

„Výstavy, které se každoročně konají v sadech v rámci Slavností svobody, jsou něčím zajímavé. Myslím si ale, že tato je opravdu mimořádná a pro mě samotného byla obrovským objevem. Výstava přináší tři poselství, a to, že skauti vychovávají z mladých lidí opravdu lidi dobré a charakterní. Že fotografie, které jsou pořizovány možná náhodně, nás stále po dlouhých desetiletích mohou překvapit. Třetí je poselství silné, jasné a morální, že v každé době stojí za to se vzepřít těm, kteří hlásají lež,“ řekl první náměstek primátora Martin Baxa, který se vernisáže zúčastnil za město Plzeň spolu s náměstkem Petrem Náhlíkem, přítomni byli i členové rodiny Zdeňka Vřešťála.  

Náměstek primátora Petr Náhlík, jenž osobně znal Zdeňka Vřešťála, připomenul, že ani ve stáří si Zdeněk „nedal pokoj“ a snažil se skautské ideály, které do něj vložili jiní, vkládat do dalších generací dětí i v době, kdy to bylo zakázáno. „Je potřeba si stále připomínat jednotlivé osudy, abychom nevnímali jen dějiny a velké armády, ale že zde byli i čeští lidé, kteří bojovali za vlast v jakékoli době,“ doplnil Petr Náhlík.

Výstava ve Smetanových sadech není jedinou expozicí v rámci Slavností svobody. V mázhauzu plzeňské radnice jsou k vidění reprodukce obrazů a kreseb z 2. světové války, v kreativní zóně DEPO2015 naopak historické snímky restaurátora a fotografa Vladislava Vítka s názvem Naši nám a Velká synagoga hostí výstavu Farm Security Administration, jež nabízí přes 200 snímků z fondu Kongresové knihovny ve Washingtonu. Fotografie pořízené před 80 lety jsou v Česku vystaveny vůbec poprvé.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka