Orli mají na Tachovsku další nové hnízdo

Příznivého počasí bude ubývat, den se zkracuje a blížící se podzimní sychravo spolu s paní zimou, kdy je už v 16 hodin tma, nutí plzeňské zvířecí záchranáře nevynechat ani jednu vhodnou příležitost k realizaci plánovaných projektů druhové ochrany.

Cílená propagace v Plzni

Proto i uplynulou neděli v terénu opravovali a upravovali další hnízdo orlů mořských. "Tentokrát jsme se pohybovali v rajonu Růženy a Karla Machačových na Tachovsku nedaleko Boru,  kde místní hnízdící pár v průběhu 6 let vystřídal celkem tři hnízda a vychoval 7 mláďat (2,0,1,2,2,0)," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

V loňském roce však jedno hnízdo strhla vichřice, druhé je ve velice rušné a frekventované části lesa a třetí spadlo již před lety. "Proto jsme hned v těsném sousedství prvního hnízda opravili naši původně špatně zhotovenou (nefunkční) starou hnízdní podložku a připravili orlům náhradní hnízdní možnost na rok 2024," popisuje Makoň.

Původní druhé hnízdo po loňské vichřici, kdy se zlomila hlavní nosná větev, je pro orly nepoužitelné a hlavně nebezpečné. Snaha udělat fungl nové hnízdo na stejné borovici však nevyšla, neboť po kontrole koruny stromu se zjistilo, že ho není kam umístit. Na fotografii Jiří Segeč při kontrole koruny borovice.

Osvědčenou skupinu pozemního personálu tvořili Hana Makoňová, Tereza Lišková a Jiří Segeč ml. To, zda nové hnízdo orli přijmou, se ukáže v následujících letech.

foto: desop



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka