Orli mořští u Žebráků mají nové hnízdo

V rámci projektu druhové ochrany podpořeného prostřednictvím NADACE NA OCHRANU ZVÍŘAT, NADACE ČEZ, v neděli realizovali plzeňští zvířecí záchranáři návrat hnízda orla mořského do špičky smrku na jednom z kopců kousek od obce Žebráky (TC).

Cílená propagace v Plzni

"Původní hnízdo, které evidujeme od roku 2022 a na kterém v roce 2023 bylo vyfotografováno jedno mládě, pravděpodobně shodil vítr, jelikož po příjezdu na lokalitu ve špici smrku kolega Jiří Segeč (na fotografii) žádné hnízdo nenašel," líčí šéf plzeňských zvířecích  záchranářů Karel Makoň.
 
Celkem pak čtyři hodiny trvala úprava špice smrku a instalace nové hnízdní podložky a hnízdního základu nového orlího hnízda.  "Bylo to náročné a bylo to naše první orlí hnízdo, které jsme realizovali podle vzoru a technologie kolegy Lubora Křížka (Daruj křídla) který loni pro nás a Plzeňský krajský úřad realizoval spolu s kolegyní Rudolfou Košanovou novou náhradní hnízdní podložku na kopci Chejlava u Blovic. I tady bylo nutné hnízdo přesunout na bezpečnější strom. O tom, že se to Luborovi a Rudce povedlo, svědčí skutečnost, že hned letos (2023) hnízdo orli okamžitě obsadili a my na něm kroužkovali dvě mláďata," popisuje Makoň.

Podpora hnízdních možností a zabezpečení hnízd orlů mořských je prioritou ochrany druhu, jelikož míst, kde by mohl tento jeden z největších orlů hnízdit, je v naší krajině poměrně málo. Navíc námi evidovaná hnízda pak decimuje hlavně silný nárazový vítr a vichřice. Čím dál větší problém je i počet dostatečně velkých a vysokých stromů, kde by mohli orli hnízdit. Jen pro zajímavost, hnízdo u Žebráků je na smrku ve výšce bezmála 40 m nad zemí.

foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 05.09.2023 14:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka