Otevřená dílna pro kutily se v depu rozjela naplno a je o ni velký zájem

Unikátní otevřená dílna makerspace zahájila provoz v prostorách DEPO2015 letos v létě. Jejím smyslem je vytvořit prostředí pro kutily, zručné profesionály, ale i laiky a nabídnout jim pro tvoření, experimentování a vyrábění plně vybavený prostor, ve kterém najdou kovo-, dřevo- a elektrodílnu, lakovnu, šicí dílnu, ale také grafickou dílnu nebo 3D tiskárny a CNC frézku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na cestě za výrobkem zájemcům poradí zkušení lektoři a mistři. 

Ojedinělý koncept makerspace vznikl v rámci projektu Plzeň 2015 a za vzor si vzal zahraniční FABLABy – malé městské laboratoře a výrobní dílny. Kromě kurzů nabízí členství, které dovoluje hobby kutilům, ale i profesionálním řemeslníkům nebo designérům sdíleně, a tím pádem také levněji, využívat širokou paletu profesionálních strojů, kterými jsou dílny vybaveny. Kromě klasické dílenské práce s kovem a dřevem je dílna připravena i na prototypování 3D tiskárnami (Ultimaker 2 EXTENDED, Průša i3 Plus), dále je vybavena CNC frézou, řezacími plotry nebo šicími stroji, které umožňují například vektorové vyšívání a entlování. V nepravidelných intervalech zde najdete i laserovou řezačku a gravírku.

Makerspace funguje na principu předplaceného členství. Pro všechny, kteří by si ale provoz dílny chtěli vyzkoušet, zůstávají tzv. otevřené středy (16.00 - 20.00). Ty představují pro zájemce jedinečnou možnost přijít se zdarma podívat, všechno si pod odborným dohledem vyzkoušet, ohmatat, nasát atmosféru, něco si vyrobit a rozhodnout se, zda se stát členem a dílnu využívat i v budoucnu.

„Těm, kteří se rozhodnou s námi zůstat, pak nabízíme tzv. hodinové členství na rok za 900 Kč. V ceně je povinné bezpečnostní školení, 4 úvodní hodiny (pro studenty nebo seniory 8 hodin), při nichž si vyzkouší jednotlivé stroje a naučí se je obsluhovat. Členství dále zahrnuje servis, jako např. využívání šaten, konzultace, materiálovou banku a mimo jiné také vstup na společné party a některé kulturní akce v DEPO2015. V rámci tohoto členství vyjde každá další hodina v makerspace na 50 Kč. Máme i neomezené měsíční členství pro náročnější uživatele za 3 900 Kč, které zahrnuje 30 pracovních hodin týdně (tedy 120 měsíčně) a samozřejmě všechny výše zmíněné výhody,“ vysvětluje Ondřej Kašpárek, manažer projektu makerspace, Plzeň 2015.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.11.2015 14:11



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka