Oxygenoterapie pomáhá klientům s covidem i jinými dýchacími nemocemi

Klientka Domova pro seniory Clementas Janovice nad Úhlavou Eva Chrdlová v minulém roce překonala náročný průběh nemoci COVID-19.

Cílená propagace v Plzni

Bývalé učitelce při rekonvalescenci velice pomohla a stále pomáhá oxygenoterapie, zjednodušeně řečeno, léčba kyslíkem.

Oxygenerátor, který se k této léčbě používá, je určen pro klienty s nižší saturací (nasycení, pozn.autora) krve kyslíkem v důsledku dechové nedostatečnosti. Ta vzniká následkemněkterých onemocnění, mezi které patří i COVID-19. Oxygenoterapie napomáhá celkové regeneraci organismu, dokáže nemocného zbavit únavy, posílí imunitu, a dokonce očistí tělo od toxinů. Dokáže zlepšit některé tělesné funkce, což je pro seniory velmi důležité.

„Nevěřila jsem, ale léčba mi pomohla. Je to skvělá věc, díky které jsem začala lépe dýchat a cítit více energie.Stejně tak k mému uzdravení přispěla i péče vynikajících sestřiček a pečovatelek,“ uvedla paní Chrdlová.

Oxygenátor pomáhá klientům domovů Clementas od vypuknutí pandemie a zdejší lékaři si velmi chválí to, že mohou přístroje pro oxygenoterapii využívat.

Klienti z janovického Domova Clementas jsou v těchto dnech proti koronaviru očkováni, oxygenátor tu ale bude potřeba i nadále. „Je určený pro lidi, kteří mají nižšísaturaci krve. Nyní to často bývají pacienti po covidu a chronickou obtrukční plicní nemoc (CHOPN), ale pomáhá i lidem s jinými diagnózami. Za pomocí oxygenátoru klient dostává koncentrovanější kyslík než ten, který obyčejně vdechujeme z atmosféry. Díky oxygenátorůmse klienti cítí lépe,“ uvedla generální ředitelka Clementas Renata Prokešová. „Některé klienty s onemocněním covid-19 bychom nemohli přijmout, vhodnost terapie vždy konzultujeme s odborníky a indikuje je lékař,“ doplňuje.

Celkově má centrum pro seniory Clementas k dispozici šest oxygenátorů, ty využívají nemocní klienti v Janovicích a Mlékovicích.

Obsluha je jednoduchá. Sestřička přístroj zapne, nasadí obličejovou masku nebo kyslíkové brýle a klient vdechuje vzduch obohacený o zvlhčený kyslík. Při jeho užívání můžesedět, ležet, nebo třeba jezdit na rotopedu. Oxygenátor je přístroj přizpůsobený pro dlouhodobé podávání kyslíku. Koncentrátor separuje dusík ze vzduchu v místnosti a koncentrovaný 90% kyslík nechá projít přes nosní kanylu k uživateli. Použití přístroje zvyšujemobilitu klienta,a tím i jeho komfort a psychiku, vede celkově ke stabilizaci stavu klienta a k udržení maximální soběstačnosti.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka