Památkáři budou v úterý diskutovat o mobiliářích chrámových staveb. Zvána je i veřejnost

Program v domě U Zlatého slunce přinese širokou širokou nabídku témat o průzkumu a dokumentaci mobiliářů chrámových staveb, mnohé z nich neblaze poznamenalo vandalství s masívní vlnou krádeží zejména v 90. létech 20. století.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu připravilo na úterý 4. 10. 2016 již pátou odbornou konferenci, na kterou je ale zvána také veřejnost, zaměřenou tentokrát na téma průzkumů a dokumentaci mobiliářů chrámových staveb. Zájemci mohou zajít i jen na jednotlivé přednášky (viz níže program).  Přednášky se budou konat  v historickém sklepení domu U Zlatého slunce, Prešovská 7, Plzeň, sídle NPÚ ÚOP v Plzni. Vstup na konferenci je volný.

Konference nese název Zjevné i skryté – Z průzkumů a dokumentace mobiliářů chrámových staveb – a je tentokrát věnována památce  památkářky a někdejší ředitelky plzeňského střediska plzeňského pracoviště památkové péče Jitky Pavlíkové, která tragicky zahynula při leteckém neštěstí u Bratislavy v roce 1976 (info o Jitce Pavlíkové viz níže).

9.00     Úvod    (Ing. arch. J. Kaigl, Ph.D.)- ředitel NPÚ ÚOP v Plzni

  9.05 – 9.30     Sochařské dílo F. J. Heidelberga ve Zbirohu (Mgr. M. Nováčková)

  9.30 – 9.50     Specifika fotografické dokumentace náhrobníků (MgA. R. Kodera)

  9.50–10.20     Skryté ve věžích (Mgr. P. Vácha)

10.20–10.50     Varhany zjevné, varhany slyšené (PhDr. P. Koukal, Ph.D.)

10.50–11.20     Dokumentace sakrálních interiérů na Liberecku (Mgr. I. Habán, Ph.D.)

11.20–11.40     Stíny zmizelého středověku (PhDr. R. Lavička, Ph.D.)

11.40–12.00     Vycházka do kostela sv. Anny u Horšovského Týna v r. 1951 (Ing. arch. J. Kaigl, Ph.D.)

12.00–13.00     Přestávka

13.00–13.20     Objev Piety z kostela Sedmibolestné P. Marie v Rabštejně n. S. (Bc. K. Vaňáková)

13.20–13.50     Zapomenuté obrazy od Ludovica Sterna ve východních Čechách (Mgr. P. Arijčuk)

13.50–14.20     Mobiliář kostela Povýšení sv. Kříže v Knínicích a jezuité (Mgr. A. Hamrlová)

14.20–14.50     Restaurování střední desky tzv. Chudenické archy (Mgr. L. Hradilová)

14.50–15.20     Návesní kaple na Plzeňsku a jejich slohový mobiliář (Mgr. K. Foud)

            15.20     Závěr  (Ing. arch. J. Kaigl, Ph.D.)


Během konference budou účastníkům i veřejnosti k dispozici publikace i další materiály publikované či vydané NPÚ ÚOP v Plzni.

Ideový podklad konference:

Z povahy věci vyplývá, že interiérům chrámových staveb a jejich vnitřnímu movitému vybavení věnovali naši předci skoro vždy zvýšenou pozornost. Nelitovali při tom žádných prostředků, hmotných či duševních, času ani své práce, aby mohla nově vzniknout nebo byla jinak pořízena umělecká díla nejvyššího řádu. V českých zemích chrámové interiéry nákladně pojednané především v období baroku patří k nejvýznamnějším kulturním statkům – jsou jedním z fenoménů minulosti a prvkem v pestré mozaice národní identity.

                Interiéry církevních staveb v České republice těžce utrpěly velkou vlnou vandalství a krádeží v devadesátých letech 20. století a v počátku tohoto tisíciletí. Jednalo se o ztrátu historických a uměleckých hodnot v měřítku natolik velkém, že bývá srovnávána dokonce s důsledky drancování za husitských válek nebo během třicetileté války. Je třeba si přiznat, že památková péče v době po roce 1989 nebyla na takové útoky připravena personálně, organizačně ani technicky. Čelit jim efektivně nedokázaly ani obnovené obecní samosprávy, ani represivní složky státu.

                Program konference je záměrně pestrý tematicky i regionálně; přes skromné podmínky jednodenního setkání se neomezuje pouze na chrámové interiéry v západních Čechách, přestože právě chrámy z Plzeňského regionu jsou v příspěvcích bohatě zastoupeny.

Kdo byla Jitka Pavlíková, jejíž památce je konference věnována?

Jitka Pavlíková byla historičkou umění a ředitelka předchůdce dnešního NPÚ ÚOP v Plzni, někdejšího Krajského střediska státní památkové péče a ochrany přírody v Plzni v letech 1962–1975. Jitka Pavlíková se ve své době zasloužila o ochranu a zachování památek v Západočeském kraji tak jako málokdo. Byla to ona, kdo vytvořil z původně velmi malé pracovní skupiny profesionální tým krajských památkářů. S přesným rozlišením toho, co je pro památkovou péči a její vnímání veřejností důležité, převzala postupně do správy střediska soubor zvlášť významných západočeských památek. Mimořádnou pozornost věnovala také movitému kulturnímu dědictví a různým formám jeho poznání včetně nezbytné evidence a dokumentace. Letos 28. července 2016 uplynulo 40 let od leteckého neštěstí u Bratislavy v roce 1976, při kterém J. Pavlíková zahynula.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka