Památkáři vystavují fotografie hradů kraje spjatých s Karlem IV.

V závěru tzv „Lucemburského roku“, v jehož znamení se během roku 2016 nesla i řada akcí na českých památkách, připravilo plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ ÚOP) v mázhausu svého sídla, domu U Zlatého slunce, zajímavou výstavu.

Cílená propagace v Plzni

Prezentuje v první řadě fotografie hradů spjatých s Karlem IV. a jeho královskou mocí.  Autorem je Radovan Kodera. U Karla IV. můžeme sledovat trvalý zájem o západní Čechy,   ať již v době politického zápasu o císařskou korunu, tak v době pozdější. Na řadě míst v regionu také osobně pobýval, zejména při cestách do ciziny.

Výstava prezentuje několik hradů z doby Karla IV., které se do dnešních dob dochovaly především jako majestátní zříceniny.  Vedle Radyně či Kašperka se představí i Velhartice (na ilustračním snímku), honosné sídlo nejbližších spolupracovníků Karla IV., pánů Buška staršího a mladšího z Velhartic, nebo unikátně dochovaný Bečov nad Teplou a řada dalších. Přínos výstavy spočívá v prezentaci nejnovějších faktů i zaměření na problematiku jejich interiérů či technického vybavení (studny, svody dešťových vod, apod.). Právě řada těchto detailů a zajímavostí přinese poučení a vhled do problematiky, o čem všem nám dnes vypovídá dochovaná zřícenina.

Výstavu připravil PhDr. Filip Kasl, archeolog plzeňského územního odborného pracoviště NPÚ

Výstavu lze shlédnout v sídle NPÚ ÚOP v Plzni - mázhausu domu U Zlatého slunce, Prešovská 7, Plzeň od listopad 2016 – květen 2017 ve všedních dnech od 6 do 18 hodin. Vstup volný.

ilustrační foto www.npu.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka