Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016. Startuje v pátek

Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již na Velký pátek 25. března 2016. Návštěvníci se mohou v průběhu celé sezóny těšit na velkou spoustu osvědčených kulturních akcí a novinek, hudební festivaly, noční i speciální prohlídky, výstavy, koncerty či akce pro děti.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Vybrané památky se zapojí také do oslav výročí narození Karla IV. Novinkou je inovovaný věrnostní program Klíč k památkám, více přizpůsobený mladé elektronické generaci.

Letošní návštěvnická sezóna na státních památkách ve správě Národního památkového ústavu bude v celé České republice oficiálně zahájena na Velký pátek 25. března 2016. Všechny státní památky v Plzeňském kraji budou v případě příznivého počasí otevřeny během celých velikonočních svátků, včetně Velikonočního pondělí. V úterý 30. března 2016 je pro všechny památky zavírací den. V následujících dnech se návštěvní doba řídí podle návštěvního řádu jednotlivých památek.

Ve své historii poprvé bude v běžném návštěvnickém provozu od konce března až do konce října zpřístupněn zámek Červené Poříčí. Jeho dosavadní zkrácený provoz se rozšíří na standardní šestidenní návštěvní dobu v hlavní sezóně a víkendové návštěvy v okrajových měsících. Naopak Selský dvůr „U Matoušů“ v Plzni – Bolevci bude s ohledem na dlouhodobou revitalizaci nadále fungovat ve speciálním režimu a bude zpřístupňován pouze během mimořádných akcí nebo po dohodě se správcem areálu.

STAVEBNÍ A RESTAURÁTORSKÉ OBNOVY A PLÁNOVANÉ NOVINKY V EXPOZICÍCH

„V letošním roce budou na téměř všech památkách v naší správě pokračovat významné stavební obnovy, jejichž realizace je financována ze státního rozpočtu a celkově dosáhne částky téměř 40 milionů Kč,“ předesílá Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Největší investici 17,8 milionu Kč pohltí obnova Jízdárny na zámku Kozel. Do výše pěti milionů korun se budou pohybovat stavební úpravy předzámčí a prvního patra zámku Červené Poříčí a restaurátorská obnova schodiště a lodžie zadního zámku v Nebílovech. Čtyřmilionové investice by se měla dočkat oranžérie na zámku Manětín, o půl milionu méně bude stát obnova hospodářských budov a klauzurní zdi v klášteře Plasy. Pokračovat budou ještě práce na zajištění statiky a opravách věže Hlásky v zámeckém parku v Horšovském Týně, obnova věže hradu Švihov či statické práce na gotických pilířích mostu na Velharticích. (viz Příloha č. 1)

Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích se v tomto roce uchází o finanční granty z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) pro tři památky na území Plzeňského kraje. „Snahou je komplexně zrevitalizovat národní kulturní památku Selský dvůr „U Matoušů“ v Plzni – Bolevci v rámci projektu „Rok na vsi,“ zvýšit kvalitu a rozšířit návštěvnický provoz kláštera Kladruby pod názvem „Život v řádu“ a celkově obnovit a zachránit jedinečnou památku barokní monastické architektury kláštera v Plasích,“ vyjmenovává vytčené cíle Petr Pavelec.

Další dílčí opravy, obnovy i restaurování budou hrazeny z vlastního rozpočtu NPÚ.

Několika novinkami láká k návštěvě hrad Švihov. Po dvouleté celkové obnově bude poprvé v historii zpřístupněna hradní věž, která bude ukazovat vzácně dochované stavební prvky, a zároveň umožní žádanou vyhlídku z nejvyššího patra věže do údolí řeky Úhlavy. V červnu v rámci celorepublikové akce Noc kostelů bude přímo na nádvoří hradu odlit asi třicetikilový zvon do věžičky hradní kaple a stejně jako ona bude zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Třetí novinku představuje virtuální prohlídka vnitřních prostor hradu, která umožní imobilním návštěvníkům zhlédnout pro ně jinak nepřístupné prostory.

Výjimečnými novinkami v expozici se pyšní klášter Plasy. Od několika institucí se podařilo prostřednictvím zápůjčky alespoň dočasně navrátit do kláštera některé součásti jeho původního mobiliáře. Po více než 230 letech se do kláštera vrací dvojstěnný barokní flakon z osobního majetku plaského opata Eugena Tyttla, želvovinový oltář opata Tyttla, zřejmě vytvořený podle návrhu Santiniho pro konventní kapli sv. Bernarda, dále obraz sv. Václava od J. K. Lišky původem z kostela sv. Václava v Plasích a expozici oživí nově vytvořený model ideální podoby plaského kláštera dle vizí architekta Santiniho.

Od konce dubna bude v klášteře Kladruby otevřen mezi památkami unikátní a v tomto roce již definitivně nově instalovaný Archiv vůní, který nabízí expozici vonných látek, vůní a parfémů, speciální prohlídky a Lapidárium vůní. Zámek Nebílovy bude prezentovat největší kolekci obrazů barokního malíře Gottfrieda Libalta, která se na českých zámcích nachází. Jedná se o čtyři barokní zátiší z poloviny 17. století, z nichž dvě jsou čerstvě restaurovaná. Zároveň oživí prohlídkovou trasu zámku výstava dobových kostýmů od baroka po secesi z dílny Kateřiny Chmelové Bejčkové.

VÝZNAMNÁ VÝROČÍ, KULTURNÍ AKCE A CELOREPUBLIKOVÉ PROJEKTY

Národní památkový ústav se připojuje k výročí 700 let od narození Karla IV. svým již několikaletým projektem Po stopách šlechtických rodů – letos s názvem Lucemburský rok. Přestože centrem dění bude především hrad Karlštejn, zapojí se do oslav i další památky v celé republice a mezi nimi také klášter Kladruby, hrad Velhartice a hrad a zámek Horšovský Týn.

Květnové narozeniny císaře Karla IV. bude klášter Kladruby připomínat speciálními tematickými prohlídkami Putování Karla IV. (13. – 15. května). Během nich projdou návštěvníci mimo jiné i běžně nepřístupnými místnostmi a navíc budou moci obdivovat netradiční květinová aranžmá, týkající se několika císařových zásadních životních oblastí. Při této příležitosti vznikne i pět nových parfémů pro Archiv vůní.

Hrad Velhartice uspořádá v rámci Lucemburského roku celovíkendovou oslavu Narozeniny Karla IV. (14. – 15. května), období Lucemburků bude zohledněno během oblíbené akce Štíty stříbrného lva (29. – 31. července), v bývalém hradním pivovaru bude přes léto probíhat interaktivní výstava Ve službách krále – Doba Lucemburků na Velharticích a Karlovi IV. bude rovněž věnována víkendová akce Buškova číše (24. – 25. září).

Hrad a zámek Horšovský Týn věnuje letošní celosezónní výstavu také karlovskému tématu. Od poloviny července bude vystavovat kostýmy použité ve filmech věnovaných osobnosti Karla IV. (Slasti otce vlasti, Hlas pro římského krále a Noc na Karlštejně). Výstava Karel IV. ve filmu potrvá do konce října. Začátkem listopadu na ni tematicky naváže MFF Juniorfest (12. – 16. listopadu).

Zámek Nebílovy zasvětí celou sezónu výročí 200 let od úmrtí Vojtěcha hraběte Czernina z Chudenic, významné osobnosti, které zámek vděčí za svou záchranu na sklonku 18. století. Czernina bude správa zámku připomínat při prohlídkách, na plakátu ke kulturní sezóně a též prostřednictvím cyklu deseti koncertů klasicistní hudby, obsazených špičkovými českými interprety. Časové vymezení období klasicismu v hudbě totiž koresponduje s Czerninovými životními daty. Návštěvníci zažijí atmosféru koncertování v zámeckých salónech na přelomu 18. a 19. století. Sezónu ukončí Requiem za Vojtěcha Czernina.

V průběhu celé návštěvnické sezóny pořádají správy památkových objektů několik stovek kulturních akcí. Kromě zapojení se do celorepublikových aktivit jako jsou Mezinárodní den památek (16. - 17. dubna), Noc kostelů (10. června), Hradozámecká noc (27. srpna) a Dny evropského dědictví (5. – 13. září) nechybí samozřejmě v jejich nabídce výstavy uměleckých děl určené dospělým (Kozel, Nebílovy, Manětín) i dětským návštěvníkům (Horšovský Týn), výstavy fotografií (Plasy, Rabí, Manětín) nebo keramiky (Manětín). Rozmanitost kulturní nabídky podporují samostatné koncerty různých žánrů či hudební festivaly (Kladrubské léto, České hrady, Ruinfest), divadelní představení (Nebílovské léto, Rabský Floutek) nebo gastronomická setkání (Zámecké vinobraní v Nebílovech). 

Svůj díl pozornosti dostávají samozřejmě také děti prostřednictvím akcí typu Rabijáda (28. května) či divadelních pohádek na hradech Rabí, Velhartice a Švihov. Chybět nebude ani tradiční týden věnovaný mateřským školám a prvnímu stupni ZŠ na Velharticích. 


Součástí kulturní nabídky budou i letos oblíbené noční kostýmované či jinak specializované prohlídky (Švihov, Horšovský Týn, Kladruby, Plasy). Pokračování z loňského roku se dočkají i mimořádné, tematicky zaměřené prohlídky nazvané Monastýrování, které propojí nejen kláštery Plasy a Kladruby, ale nově též Zlatou Korunu a klášter Teplou. 


KLÍČ K PAMÁTKÁM

V průběhu sezóny 2016 bude opět fungovat věrnostní program Klíč k památkám, který byl obohacen o nový webový informační portál s mobilní aplikací. Ta umožňuje milovníkům a návštěvníkům památek snadné vyhledávání, prohlížení a orientaci v celém spektru státních i

nestátních památek v rámci České republiky. Nástrojem věrnostního programu jsou papírový a mobilní klíč s unikátním QR kódem, který se stává platným po načtení na pokladně konkrétní památky. Princip věrnostního programu 5+1 zůstává zachován – za pět zakoupených vstupenek získají návštěvníci šestý vstup na kteroukoli ze zapojených památek zdarma a po registraci a zřízení svého účtu na portálu klickpamatkam.cz budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny. Klíč k památkám symbolicky otvírá nejcennější památky Čech a Moravy mladé „e-generaci“. Umožňuje totiž i on-line rezervaci prohlídek či elektronický nákup vstupenek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka