Památky v kraji ruší adventní program

Ani v letošním roce se na plzeňských památkách neuskuteční adventní program. S ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci a nejistou předpověď na další týdny se Národní památkový ústav rozhodl zrušit speciální adventní prohlídky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pokud to situace dovolí, otevřeny zůstanou pouze interiéry svátečně vyzdobeného selského dvora U Matoušů v Plzni Bolevci, který má celoroční provoz. Zpřístupněn bude i nazdobený dvůr hradu Švihov.

Kromě adventních prohlídek zámeckých a hradních interiérů byly zrušeny i venkovní akce, včetně oblíbené mikulášské nadílky na hradě Rabí. „Dlouhou dobu jsme se snažili najít nějakou možnost, jak venkovní akce uskutečnit. Současný vývoj situace ale prakticky vylučuje smysluplné plánování při zachování všech stávajících i navrhovaných vládních opatření“, říká Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Č. Budějovicích.

Přístupný tak prozatím zůstává selský dvůr u Matoušů v Plzni Bolevci. Předvánoční atmosféru navodí vánoční výzdoba selského stavení i průvodcovský výklad rozšířený o informace, jak se slavily Vánoce na přelomu 19. a 20. století a jaké zvyky a tradice se dodržovaly na Plzeňsku. Areál selského dvora bude přístupný od úterý do pátku mezi 9. až 15. hodinou až do 23. prosince. Komentované prohlídky se uskuteční v týchž dnech vždy v 11:00 a 13:00 hodin.  
  
Sváteční výzdobou se budou moci pokochat i návštěvníci hradu Švihov. „Protože je nám líto, že Národní památkový ústav zrušil adventní a zimní prohlídky na svých objektech, v plánovaných termínech otevřeme alespoň venkovní dvůr. Venku vystavíme i část výzdoby, kterou připravily studentky aranžérství ze Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu v Plzni pro adventní prohlídky interiérů“, vysvětluje švihovský kastelán Lukáš Bojčuk.

Prozatím nebyly zrušeny akce, které organizuje jiný pořadatel než Národní památkový ústav. Na 19. prosince je plánován „Vánoční koncert“ souboru staré hudby Cavalla v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech. Na Štědrý den se tu bude rozdávat Betlémské světlo mezi 13. až 15. hodinou. Akce se však v kladrubském klášteře uskuteční pouze, pokud to dovolí pandemická situace a v souladu s protiepidemickými opatřeními.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka