Památky v kraji se s prázdninami loučí Hradozámeckou nocí

S prázdninami se plzeňské památky tradičně rozloučí Hradozámeckou nocí, která proběhne v noci ze soboty 29. srpna na neděli 30. srpna 2020.

Cílená propagace v Plzni

Letos se do ní zapojí osm památkových objektů, z nichž sedm je ve správě Národního památkového ústavu. Zámek Červené Poříčí si prohlédnete v záři barevných světel, hrad Rabí zase za svitu svíček. Slunce i noční oblohu budete pozorovat hvězdářskými dalekohledy v klášteře Kladruby. Letní kino i prohlídky zšeřelým hradem si užijete na Švihově. Netradiční kostýmované prohlídky na téma Z historie rodu Valdštejnů vás čekají na zámku Kozel, kam na besedu dorazí oblíbený režisér Zdeněk Troška. Jednotlivé majitele hradu Velhartice potkáte při zdejších kostýmovaných prohlídkách. Hned s několika šlechtičnami z rodu Windischgrätzů se setkáte na zámku v Tachově. O stavbě oranžérie a její iniciátorce hraběnce Marii Gabriele Lažanské vám budou vyprávět na zámku Manětín.

zámek Červené Poříčí

Za září světla půjdeš

| od 20 do 22.30 hodin

netradiční komentované prohlídky

Za září světla s průvodcem, krok za krokem, vybranými prostory hlavní zámecké budovy. Zámek Červené Poříčí se představí v úplně jiné podobě, když vnitřní prostory zámku podmaluje hra barevných světel přenosných lamp. Prohlídky odcházejí v 20, 20.30, 21 a 21.30 h.

Vstupné: plné 150 Kč, snížené 110 Kč

klášter Kladruby

Hradozámecká noc v klášteře Kladruby

| od 18 do 23 hodin

noční prohlídky, přednášky, pozorování noční oblohy hvězdářskými dalekohledy

Tradičně jako každý rok je připraven program ve spolupráci s Hvězdárnou v Plzni. Program začíná v 18.30 h pozorováním Slunce hvězdářskými dalekohledy, pokračuje v klášterním kostele přednáškou Lumíra Honzíka na zajímavé astronomické téma, následuje komentovaná prohlídka kostela. Po setmění a při jasné obloze proběhne pozorování noční oblohy s výkladem odborníků z Hvězdárny v Plzni.

Vstupné: zdarma

zámek Kozel

Hradozámecká noc na Kozlu

| od 15 do 21.30 hodin

Noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky, ohňostroj, dobová kuchyně / občerstvení

15 hod.: V budově zámecké jízdárny proběhne beseda s režisérem Zdeňkem Troškou. Pořadem provede Josef Pospíšil. Vstupné: 1. – 5. řada 350,- Kč, 6. – 16. řada 300,- Kč.

Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v síti Plzeňská vstupenka.

18–21 hod.: Budou probíhat netradiční prohlídky na téma Z historie rodu Valdštejnů.

zámek Manětín

Příběh oranžerie aneb Jak se staví sen

| od 19 do 23 hodin noční prohlídky

Píše se začátek 18. století. Návštěvníků se ujímá hlavní vypravěč a za tiché letní noci jim začíná vyprávět dávný příběh. Město i zámek se stále ještě vzpamatovává z ničivého požáru a ze smrti

zdejšího hraběte. Hraběnce Marii Gabriele se však v očích zalesknou jiskřičky nové naděje. Má plán, jak ještě více zvelebit zdejší panství. Na tak velký úkol však nestačí sama, a proto svolává na pomoc své věrné poddané. Návštěvníci postupně odhalí, jak se stavěla velkolepá budova oranžerie, seznámí se s jejími tvůrci i samotnou hraběnkou a na konci prohlídky vstoupí do již hotového díla, kde je čeká drobné občerstvení a živá hudba.

Vstupné: plné 180 Kč, snížené 130 Kč

hrad Rabí

Hradozámecká noc na Rabí

| od 19 do 22 hodin

noční prohlídky

V letošním roce vás zveme na představení Aucassin a Nicoleta, na nevšední zpracování středověké, starofrancouzské legendy. Romantickým duším nabízíme i procházku zšeřelým hradem, který bude osvětlen svíčkami. Přijďte okusit sentimentální atmosféru unikátní památky gotického stavitelství.

hrad Švihov

Hrad na hradě: Hrady Půty Švihovského

| od 20 do 22 hodin

letní kino

Komponovaný pořad s promítáním dokumentárních filmů o hradech Půty Švihovského v blízkém okolí hradu Švihov. Uveden bude film o hradě Švihov a o zřícenině Nový Hernštejn. Po skončení promítání se uskuteční beseda s tvůrci a herci. V průběhu večera bude možné navštívit prohlídku hradu. Vstupné: 50 Kč

zámek Tachov

Kostýmované prohlídky „Cherchez la femme Windischgrätz“ aneb „Za vším hledej ženu Windischgrätzovu“

| od 18 do 23 hodin

speciální kostýmované prohlídky

Setkáme se hned s několika šlechtičnami z rodu Windischgrätzů, které sehrály důležitou roli v historii tachovského zámku. Poznáme jejich krásu, vzdělanost, dobročinnost, ale také jejich drobné nešvary. Kostýmované prohlídky budou začínat v 18:00, 19:00, 20:00, 21:00 a ve 22:00 hodin. Vstupné: jednotné 90 Kč Doporučujeme rezervovat vstupenky v pokladně zámku, tel. čísle 373 700 893, e-mail: info@tachovskyzamek.cz. Počet osob ve skupině je omezen.

hrad Velhartice

Prokletí velhartických pánů

| od 19 do 21.45 hodin

noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky

Procházka historií – mění se architektura, móda, životní styl, jen lidé, jak uvidíme, jsou stále stejní. Živá zastavení s velhartickými pány – 1290 Bohumil z Budětic, 1371 Bušek z Velhartic, 1448 Menhart z Hradce, 1542 Zdeněk Lev z Rožmitálu, 1637 Martin Huerta, 1867 Karel Sturmfeder, 1945 Josef Windischgrätz. Prohlídky proběhnou v časech 10–17, 19.30, 20.15, 21.00, 21.45 h.

Vstupné: základní 250 Kč, snížené 180 Kč, rodinné (2 dospělí + max. 3 děti do 15let) 670 Kč



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
28.08.2020 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka