Památky v kraji se těší na novou sezonu. Kdy začne, není jisté

Brány památek v Plzeňském kraji, které spravuje Národní památkový ústav, zůstávají po 1. dubnu prozatím uzavřené.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jejich správci se ale intenzivně připravují na nadcházející návštěvnickou sezónu. Věnují se běžné údržbě, rozbíhají nové stavební projekty a ladí kulturní akce.

"Vzhledem k aktuální pandemické situaci nelze v tuto chvíli spekulovat, kdy bude sezóna zahájena. Jsme připraveni zpřístupnit památkové objekty veřejnosti ihned poté, co to vládní opatření umožní. Předběžně počítáme i s kulturními akcemi. V jakém formátu však budou realizovány, bude záviset na dané situaci", říká ředitel NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Manětín

Navzdory nejistému začátku sezóny a ztíženým podmínkám se správa zámku naplno pustila do oprav venkovní terasy Zámecké restaurace a vstupního průjezdu. Finální podoby nabývá i kulturní program. „Návštěvníky zajisté potěšíme Letním barokním festivalem, jehož další ročník se ponese ve stylu zahradních slavností. Vycházejícím sluncem celé události bude zámecká oranžérie, která své první hosty přivítala koncem sezóny minulého roku a nyní pro ně chystá společenské akce a výstavy“, nastiňuje Renata Steidlová ze správy zámku. Na konci července se odehrají oživené prohlídky v rámci Hradozámecké noci, srpen ozvláštní koncerty v zámeckém parku. Interiéry obohatí kompletně zrestaurovaná sbírka obrazů Španělské jezdecké školy.

Nebílovy

Prioritou správy nebílovského zámku je obnova barokního parteru zahrady. „Jedná se o celkovou revitalizaci, která zahrnuje rekonstrukci barokních i současných inženýrských sítí pod povrchem, obnovu velké žulové fontány, štukovaných ohradních stěn s nikami a brankou, s novostavbou dřevěného altánu v moderních formách, opěrné zdi s pódiem, zajímavě pojatým plotem“, vyjmenovává kastelán zámku Milan Fiala. Investiční akce je rozplánovaná na dva roky a vyjde přibližně na 20 mil. Kč. Projektově se připravuje novostavba provozního zázemí pro zahradu a probíhá průzkum fasád zadního křídla. „Důležitý je i průzkum nejstaršího mansardového krovu v Čechách nad předním křídlem zámku, z něhož vzejde za rok projekt celkové obnovy střešního pláště“, předestírá plány kastelán Fiala. V plánu je i zrestaurování vzácného varhanního pozitivu, který bude sloužit jako koncertní nástroj.

Z kulturních akcí jsou připravené tři výstavy současného výtvarného umění a výstava fotografií, v srpnu počítá správa zámku s tradičním open air divadelním festivalem na nádvoří. „Rádi bychom dostáli závazkům z loňska, kdy jsme museli odložit některé koncerty, a tyto ještě doplníme jazzovou koncertní řadou. Vše bez dotačních prostředků“, shrnuje Milan Fiala.

Rabí

Na Rabí v letošní sezóně žádnou výraznější stavební obnovu nechystají. „Pokud vše dobře dopadne, tak by na podzim mělo dojít k výměně dřevěného schodiště, po němž návštěvníci schází po skončení prohlídky. A snad také dojde na nějakou drobnější stavební opravu, neboť každý metr opravené zdi se počítá“, říká s úsměvem Hana Rudová ze správy hradu. V plánu je řada kulturních akcí. Na jaře bude v hradní konírně k vidění výstava historických fotografií a pohlednic. Během letní sezóny jí vystřídá výstava grafik

Milana Bauera. V červnu a v září by měly proběhnout Dny Šumavského trojhradí. „Tématem těch jarních bude obrana a dobývání gotického hradu, přičemž na Rabí se budeme soustředit na dobu husitskou. Na podzim se chceme zaměřit na středověkou textilní a oděvní kulturu“, prozrazuje Hana Rudová. V jednání je tradiční festival loutkových divadel Rabský Floutek. Vrcholem léta bude Hradozámecká noc 31. července v osvědčeném formátu volných prohlídek za svitu svíček a doprovodného divadelního představení.

Velhartice

Za normálních okolností by se brána velhartického hradu otevřela návštěvníkům v pátek 2. dubna. Nastalé situace správa hradu využívá k opravě vstupního mostu, který se klene před hradní bránou. „Po dvaceti letech provozu byla již dřevěná konstrukce ve špatném stavu, a proto nyní měníme celou řadu prvků podpěrného systému i mostovky. Oprava pravděpodobně potrvá ještě dalších čtrnáct dní, takže této nešťastné situace využíváme k opravám, které bychom za běžného provozu těžko realizovali“, říká kastelán Matěj Mejstřík. Druhou věcí, na které správa hradu aktuálně intenzivně pracujeme, je instalace nové výstavy. Ta má název Krajina míru, pole války a pojednává o průběhu a dopadech třicetileté válce v jihozápadních Čechách. Zaměří se také na život a aktivity španělského vojevůdce Martina Huerty, který si nechal na Velharticích postavit renesanční zámek. „Přes všechny obtíže spojené s vládními opatřeními i s nejistou rozpočtovou situací se stále snažíme dodržet původně plánovaný termín otevření pro veřejnost, 1. května“, dodává kastelán Mejstřík. Pro návštěvníky je připravena i řada kulturních akcí. V červenci to budou Dny šumavského trojhradí (12. - 13. 6.) na téma obléhání hradů, které představí dobývací stroje a obranné techniky. Během akce Řemesla v podhradí se návštěvníkům opět otevře skanzen lidové architektury. Díky spolupráci s Občanským sdružením Hrad z.s. ukázky řemesel doplní například provaznická dílna. „Návštěvníci si budou moci na řemesla skutečně ´sáhnout´a odnést si vlastní výrobek“, láká k návštěvě Matěj Mejstřík. Na přelomu července a srpna se návštěvníci mohou těšit na velkolepou akci Štíty stříbrného lva. Středověký víkend nabídne dobové ležení před hradem i oživený hrad s více než stovkou účinkujících. V srpnu bude hradní nádvoří hostit rockovou operu Kladivo na pýchu. Dny Šumavského trojhradí v září nabídnou módu a středověké oblékání. „Pokud půjde vše podle plánu, sezónu ukončí tradiční zamykání hradu hradu spojené s přespolními běhy o hradní klíč 30. října“, uzavírá kastelán Matěj Mejstřík.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 05.04.2021 10:45



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka