Papírna od října hostí unikátní výstavu Lesní práce

Do plzeňského kulturního centra Papírna se chystá výstava LESNÍ PRÁCE dua Tomáše Staňka a Josefa Sedláka, kteří vystupují pod uměleckými jmény OBRAS a AKROBAD.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od 2. října až do 11. listopadu mohou návštěvníci zdarma navštívit jejich společná díla, na kterých je zachycen kontast mezi městem a lesem, stejně tak jejich symbióza. Vernisáž k výstavě se uskuteční 1. října
od 18:00 hodin.

Po mnoha letech společného malování v zapomenutých prostorách, které postavil člověk a příroda si je postupně vzala zpátky, se oba autoři k tomuto tématu vrací v sérii maleb a dalších doprovodných výstupů. Lidské zásahy do přírody, a naopak organický život prorůstající do umělých konstrukcí, řád a chaos, toto vše vyobrazují díla Josefa Sedláka a Tomáše Staňka, která můžete během podzimu zhlédnout v plzeňské Papírně.

Veřejné prostranství a krajina se autorům staly nejen samotným atelierem při tvorbě, ale také inspirací. “Stavíme na kontrastu přírodních motivů a motivů surového industriálu. Díla zachycují krajinné a architektonické prvky vznikající v autentickém prostředí lesa a rozpadlých budov,” uvádí Josef Sedlák k procesu tvorby. Návštěvníci budou moci zhlédnout nejen malby na plátně, ale také motivy graffiti přenesené přímo na zeď výstavního prostoru, dále fotografie a doprovodné video z tvorby. “Veškerá vystavovaná díla budou současně na prodej a lze si je také na místě rezervovat,” doplňuje Tomáš Staněk.

Práce tuzemské street artové a graffiti komunity, do které se oba umělci řadí, představila například
v nedávné době také pražská Villa Pellé. Obdobná výstava je aktuálně připravována v Plzni v příhodných industriálních prostorách kulturního centra Papírna. Výstava vyzdvihuje street art jako formu legálního
a progresivního umění a následuje vývoj na české umělecké scéně, v rámci něhož se graffiti díla stále častěji zařazují do oficiálního veřejného prostoru či do sbírek soukromých majitelů.

/ / /

Josef Sedlák (Plzeň) a Tomáš Staněk (Praha) utvořili umělecké duo již během studií na plzeňské SUTNARCE a od té doby působí společně v Plzni a v Praze. Jejich prvním počinem byla tvorba komiksového magazínu XRXMAG, který je pravidelně vydáván od roku 2013 a hostí mnohé osobnosti české a zahraniční umělecké a streetartové scény. Oba se soustavně věnují knižní a komerční ilustraci, mural artu a volné tvorbě. V Plzni můžete zaznamenat jejich malby například na pilířích pod kavárnou Šálek a Špunt na centrální náplavce nebo malbu ve Škodaparku, která vznikala ve spolupráci s Městským obvodem Plzeň 2. Oba se proslavili také v zahraničí, konkrétně v Chicagu, kde v rámci oslav 100 let od vzniku republiky a propojení české a chicagské historie vytvořili mural zobrazující T. G. Masaryka. V loňském roce jejich jména rezonovala v Praze ve spojitosti s projektem Umění pro město, v rámci nehož vytvořili rozsáhlý mural na Žižkově pod vlakovou tratí v ulici Seifertova. Více o jejich tvorbě na www.obrasakrobad.cz.


Shrnutí /

název výstavy / LESNÍ PRÁCE
místo konání / kulturní centrum Papírna, Zahradní ul. 173/2, Plzeň
termín konání / 2.10 - 11.11.2022
vernisáž / 1.10.2022 od 18:00
vstupné / zdarma


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.09.2022 17:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka