Participativní rozpočet Doubravky má vítěze: alej pod Chlumem

První ročník participativního rozpočtu Doubravky neboli projekt Rozhodněte sami má svého vítěze.

Cílená propagace v Plzni

Lidé během květnového hlasování udělili rovných 1527 hlasů. Nejvíce z nich, téměř 500, získala stromová alej pod Chlumem. Těsně za ní se umístila zelená střecha na konečné zastávce trolejbusu číslo 16. Třetí příčku obsadila dráha pro bikery zvaná pumptrack.

„Máme obrovskou radost z toho, kolik lidí se do hlasování zapojilo. Našim úkolem nyní bude do dvanácti měsíců zrealizovat vítězný projekt, kterým se stala stromová alej pod Chlumem. Vzhledem k tomu, že na participativní rozpočet máme vyčleněny dva miliony korun, je téměř jisté, že se nám za tuto částku podaří zrealizovat i zelenou střechu, která se umístila na druhém místě. Osobně bych si pak přál, aby nám zbyly peníze i na pumptrackovou dráhu,“ říká starosta Tomáš Soukup (ANO).

Vítězný projekt, stromová alej pod Chlumem, získal 481 hlasů. Těsně za ním se s 443 hlasy umístila zelená střecha v Zábělské ulici. Třetí příčku obsadila dráha pro bikery zvaná pumptrack, která si vysloužila 296 hlasů. Alej života získala 121 hlasů, veřejná grilovací místa 96 hlasů, altánek v Bukovci 54 hlasů a dogpark 36 hlasů.

„Vážíme si všech občanů, kteří se do participativního rozpočtu zapojili. Osobně mám velkou radost z toho, že se participativní rozpočet nesl především v duchu projektů zaměřených na přírodu a sportovní vyžití. Je to pro nás signál a zároveň závazek, abychom podobným projektům věnovali ještě větší pozornost než dosud. Zároveň si myslím, že už nyní můžeme říct, že s ohledem na úspěšnost prvního ročníku se občané mohou těšit na druhý ročník,“ říká místostarostka Lenka Kočová (ODS).

Čtvrtý obvod je prvním obvodem v Plzni, který participativní rozpočet zavedl. Občané v 1. ročníku navrhli 49 nápadů, jak z veřejných peněz vylepšit veřejný prostor ve svém okolí. Vzápětí byla posuzována jejich realizovatelnost a finanční náročnost.

Do finální fáze – hlasování – prošlo sedm z nich. Každý občan mohl udělit dva hlasy. Z celkem 1059 telefonních čísel jich 580 hlasovalo jen jednou. Hlasování technicky zajišťovala a vyhodnocovala Správa informačních technologií města Plzně (SITMP).

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka