Patnáct motáků pochopů v kraji dostalo vysílačky

O tomto víkendu proběhla důležitá závěrečná fáze letošního monitoringu a kroužkování mláďat motáka pochopa v Plzeňském kraji.

Cílená propagace v Plzni

Ve spolupráci a za výrazné finanční podpory, vložené do regionu ze strany Veterinární univerzity Brno, měli plzeňští zvířecí záchranáři opět možnost se přímo zapojit do zajímavého výzkumného projektu s přesahem daleko za hranice ČR.

"Celkem 15 satelitních vysílaček v celkové hodnotě 375 000 Kč jsme spolu s profesorem MVDr. Ivanem Literákam a týmem našich lidí nasadili na patnáct mláďat motáka pochopa, hnízdícího na rybnících v části Plzeňského kraje. Vysílačky jsme dávali na hnízda v pomyslné lajně od Stoda, přes Mezholezy až po Tachov a díky nim máme možnost získat obrovské množství cenných informací z části populace, hnízdící na námi dlouhodobě sledovaných lokalitách," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 

Navíc Plzeňský kraj má v tomto směru nejvíce telemetricky sledovaných ptáků v ČR a od roku 2015, kdy začal spolek zvířecích záchranářů aktivně spolupracovat s Veterinární univerzitou Brno a profesorem MVDr. Ivanem Literákem, díky němu označil a telemetricky sledoval k nedělnímu dni přes 70 převážně dravých ptáků!
 

"Začínali jsme v roce 2015 na Tachovsku s Václavem Pintou, Davidem Melicharem, Karlem Machačem a rakouskými kolegy s luňáky červenými, pak luňáky hnědými, v pohraničí orly mořskými, přes motáky pochopy na Boleváku až k dalším zatím posledním patnácti pochopům. Mezi tím jsme sledovali i dvě mláďata sokola stěhovavého a jednoho jeřába popelavého," líčí Makoň. 
  
 Díky této moderní technologii Plzeňáci pak získali obrovské množství dat a informací, sloužících k následné ochraně sledovaných druhů a hlavně i v návaznosti na činnost a léčbu některých zvířecích pacientů. "Velice si vážíme této spolupráce a objemu jak vysílaček, tak financí, které jsou ze strany řešitele projektu do našeho regionu vkládány," říká Makoň.
 

Z Boleváku třikrát do Afriky a zpět

 Z Boleváku, kde se vylíhla (2019), letěla zimovat na Pobřeží Slonoviny, z jara následujícího roku (2020) se vrátila do Čech a neúspěšně zahnízdila v poli pšenice u Prahy (Praha západ – Červený Újezd), zimu trávila spolu s dalšími pochopy opět na Pobřeží Slonoviny a domů se v druhém roce života (2021) vrátila na rybník Padrť do rákosí u obce Dubec u Příbrami, tam bohužel opět přišla o snůšku a na zimu zase do Afriky na Pobřeží Slonoviny. V třetím roce života (2022)  se vrátila do ČR na lokalitu u obce Bernartice mezi Pískem a Táborem, kde na rybníku Pilný ji na 99 % zastřelil nějaký idiot přímo u hnízda v rákosí a rozbil jí i vejce. To vše a tisíce dalších informací lze vyčíst z dat jednoho jediného motáka pochopa (tři roky telemetricky sledovaného a vybaveného  satelitní vysílačkou) v Plzni na Velkém Boleveckém rybníku v červenci 2019.
 

V současné době mají Plzeňští takto pod drobnohledem řadu dravých ptáků a po víkendu dalších 15 motáků pochopů. "Každý den doma na monitoru sledujeme, jak si mláďata na hnízdech vedou, jak se učí létat, kam podnikla svůj první let a hlavně zda žijí a prosperují. Pokud by se jim cokoliv přihodilo, do 24 hodin víme, že je problém a dokud se drží na lokalitách v naší působnosti, jsme schopni okamžitě problém řešit. Vysílačky totiž slouží nejenom k tomu, abychom věděli, jak se který druh dravce chová, ale i jejich následné ochraně a potírání nelegální trestné činnosti," dodává Karel Makoň.
 

Kroužkování mláďat motáků pochopů na hnízdech se zvířecí záchranáři věnovali již od konce června. K neděli okroužkovali kolem 80 mláďat motáka pochopa na 28 hnízdech. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka