Pavel Batěk si na Divadelním létě v Plzni zahraje Sherlocka Holmese

Po skončení jedenáctiletého angažmá v Divadle na Vinohradech a těsně před začátkem nové sezóny v Národním divadle si Pavel Batěk zahraje v létě v rodné Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Čeká ho tu role slavného detektiva v komedii Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes!, kterou pro festival Divadelní léto pod plzeňským nebem režíruje Petr Svojtka, umělecký šéf Městských divadel pražských. 

8. ročník festivalu se tradičně uskuteční v historickém centru Plzně. Divadelní léto se letos vrací do Proluky, kde se v roce 2008 odehrálo úplně první představení festivalu – Don Juan. Letošní premiéra Prokletí rodu Baskervillů tu bude k vidění od 28. 6. do 9. 7. Po sedm dalších večerů pak diváci v Proluce zhlédnou reprízy velmi úspěšné loňské komedie Lhář s Romanem Zachem v titulní roli.

Ve spolupráci s Tancem Praha chystá Divadelní léto do Proluky i dvě mimořádně zajímavá taneční a pohybová představení – Malá smrt a NOs.

Festival pořádá PaNaMo, z.s., festival je podporován Statutárním městem Plzeň, Plzní 2015, o.p.s. a Plzeňským krajem. 

Herec a hudebník Pavel Batěk (?1975) je plzeňský rodák. Absolvoval tu střední elektrotechnickou průmyslovku a diváci si ho mohou pamatovat z jeho působení v amatérských divadlech Dialog, Okřídlený vůl a Spodina. Než byl v roce 2000 přijat na DAMU, živil se jako prodavač, zaměstnanec pneuservisu, dispečer dopravy nebo úředník. Pak už ho ale definitivně zlákala Praha, kde zůstal v angažmá v Divadle na Vinohradech. Na svém kontě má řadu zajímavých rolí a také řadu úspěchů. Například za ztvárnění titulní úlohy v Büchnerově dramatu Vojcek získal nominace na činoherní Cenu Thálie za rok 2009 a Cenu Alfréda Radoka. Zahrál si v celé řadě televizních seriálů, mimo jiné První republika, Ordinace v růžové zahradě či Kriminálka Anděl. Se svým bratrem Petrem, rovněž hecem, zpívá a hraje v hudební skupině The End of Colours (The Doors revival), vystupuje rovněž s pásmem písní Karla Kryla s názvem Salome. Od 1. srpna 2015 bude členem činohry Národního divadla.

„Na roli Sherlocka Holmese se těším o to víc, že se režie ujme Petr Svojtka, s nímž mám jednu pro mě nezapomenutelnou zkušenost. V Divadle na Vinohradech jsem hrál v jeho inscenaci Kráska z Leenane,“ říká ke svému účinkování v Divadelním létě Pavel Batěk.

V roli Holmesova přítele dr. Watsona bude Pavlu Baťkovi sekundovat Zdeněk Velen, úlohu Henryho Baskervilla si zahraje Zdeněk Rohlíček, který patří ke stálicím Divadelního léta. V dalších rolích se objeví Marek Adamczyk, Zdeněk Mucha, Michal Štěrba a také umělecký šéf Divadelního léta Vilém Dubnička. V jediné ženské roli se představí Marta Dancingerová.

Autory dramatizace Psa baskervillského A. C. Doyla jsou Jiří Janků a Petr Svojtka, který se také ujal režie. Stejný titul už realizovali s Divadelním sdružením CD 2002 Praha v roce 2002. Stejně jako Pavel Batěk, i Petr Svojtka se do Plzně těší: „Těším se především na setkání s lidmi, které mám rád. Na plzeňské herce, s nimiž jsme tu před léty vytvořili dvě inscenace - na Viléma Dubničku, Michala Štěrbu, Zděnka Rohlíčka a další. Také se moc těším na Pavla Baťka, se kterým jsem několikrát zkoušel v Praze Na Vinohradech, a teď jsme se docela dlouho nesetkali. A samozřejmě na Zdeňka Velena, s nímž už mám za sebou opravdu dlouhou pracovní historii a také jsme spolu delší dobu nezkoušeli... Ten přátelský rozměr mě na tomhle projektu baví asi nejvíc,“ říká režisér Petr Svojtka.

Premiéra inscenace Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! se uskuteční v neděli 28. června inscenaci pak do 9. července čeká celkem 10 repríz. 

Od 12. do 18. 7. se v Proluce odehraje sedm představení komedie Carla Goldoniho Lhář, která měla v loňském roce premiéru na scéně na náměstí Republiky. 

Novinkou festivalu je Taneční léto pod plzeňským nebem, které vzniká ve spolupráci s Tancem Praha a za podpory Plzně 2015, o.p.s. 

Projekt přinese 17. června do Proluky již existující taneční představení Malá smrt, které spojuje křehkou poetiku tanečnice a choreografky Adély Laštovkové Stodolové se svérázným pohledem režisérské dvojice SKUTR.  

23. 7. se rovněž v Proluce odehraje premiéra tanečně pohybového představení NOs v režii Viléma Dubničky a Adély Laštovkové Stodolové, po níž budou následovat dvě reprízy 24. a 25. 7. Inscenace pro 6 herců a tanečníků propojí pod otevřeným nebem klasickou činohru a tanec.

Vstupenky na jednotlivá představení jsou v prodeji prostřednictvím sítě Plzeňská vstupenka. 

Víc informací najdete postupně na www.divadelnileto.cz 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka