Pět projektů z kraje bojuje v ekologické soutěži

Ve třetím ročníku soutěže Adapterra Awards, která hledá projekty na zvládání dopadů klimatické změny, jako jsou sucho, horko nebo přívalové deště, se sešlo 101 přihlášek.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mezi soutěžními projekty je i pětice řešení z Plzeňského kraje. Přihlášky posoudí odborná porota, ty nejlepší postoupí do letního online hlasování 3. srpna. Více o soutěži pořádané Nadací Partnerství na www.adapterraawards.cz.

O přízeň poroty i veřejnosti usiluje například obnova Lochotínského parku v Plzni. „Jedná se o citlivou obnovu historického parku ve svažitém terénu. Park byl negativně ovlivněn vodní erozí. Odvodnění parkových cest je nově svedeno do systému vodních tůní na spodním okraji parku. Srážková voda, která by jinak odtekla mimo park, je tímto systémem zadržena v místě a stává se biotopem vodomilných zvířat i rostlin,“ komentuje vedoucí plzeňské zeleně Irena Tolarová.

V malé obci Malý Bor na Šumavě zase vsadili na obnovu starých pramenišť a mokřadů. Prameniště potoků v kotlině řeky Křemelná v srdci Šumavy byly svedeny do hlubokých kanálů a kvůli tomu zdroje vody i okolní rašelinné mokřady vyschly a zmenšily se. Projekt národního parku zrušil přes 2 kilometry odvodňovacích kanálů a díky tomu drobné potůčky z pramenišť opět odtékají pomalu a křivolace. „Již necelý rok po revitalizaci je na lokalitě patrné výrazně vyšší zamokření terénu v důsledku zvýšení hladiny podzemní vody,“ pochvaluje si Sabina Flahou Navrátilová ze Správy šumavského parku.

Ve svých projektech pokračují i v Rokycanech, kde město v loňském ročníku Adapterra Awards uspělo s parkem U Rakováčku. Radnice se pustila do další etapy revitalizace Rakovského potoka včetně povodňového parku. „Revitalizace drobného vodního toku Rakovský potok a nivy navazuje na předchozí úpravy povodňového parku U Rakováčku, které se zaměřily na vytvoření vhodného biotopu pro raka kamenáče. Původní regulované koryto z betonových tvárnic nahradilo koryto kamenité, které nabízí dobrý přístup k potoku a co největší úkrytovou kapacitu pro raka. Cílem je, aby se prostor stal co nejpříjemnějším pro volný čas obyvatel Rokycan,“ popisuje Gabriela Šímová z odboru rozvoje.

Podobných projektů se sešlo po celé republice více než stovka. „Nejvíce přihlášek, celkem 48, lidé posílali do kategorie volná krajina, 38 do zastavěného území, 9 je z pracovního prostředí a 6 projektů soutěží v sekci náš domov,“ shrnuje Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže.

Více na www.adapterraawards.cz

Harmonogram soutěže:

·        3. 8. zveřejnění finalistů a start letního hlasování veřejnosti

·        15. 10. konec hlasování

·        4. 11. závěrečná konference a vyhlášení vítězů


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka