Piva z plzeňského Proudu bodovala na Pivexu

Úvodní 1. ročník soutěže pivních speciálů, který byl součástí výročního 30. ročníku odborných soutěží PIVEX 2022, skončil mimořádným úspěchem plzeňského experimentálního pivovaru Proud.

Cílená propagace v Plzni

Zlatý pohár SPECIAL PIVEX 2022 patří pivu SOUTOCK – žitná IPA 13 adruhé místo získal COTEL – stout 14, oba speciály jsou součástí stálé nabídky pivovaru Proud. Vítězný pohár a diplomy si převzali ředitel pivovaru Michal Škoda a vrchní sládková Lenka Straková na 30. Galavečeru pivovarníků a sladovníků České republiky, který se konal 6. dubna v OREA Congress Hotelu Brno.

PIVEX je nejstarší odbornou degustační soutěží piva a již třicet let ji řadí pivovarští odborníci mezi  nejvýznamnější oborové degustační hodnocení piva v České republice. Novinkou letošního ročníku byla jednokolová soutěž speciálů Zlatýpohár SPECIAL PIVEX 2022, vyhlášená ve sloučené kategorii svrchně kvašená piva, a to v podkategorii STOUT, PORTER a ostatní PIVA – IPA, APA,NEIPA, pšeničné, ALE a další. Degustaci speciálů provedla odborná dvacetičlenná hodnotící komise složená ze zástupců přihlášených pivovarů a doplněná nezávislými odbornými degustátory, stejně jako u všech dalších hodnocení soutěže PIVEX. Soutock– žitná IPA 13a Cotel–Stout 14 z Proudu uspěly v konkurenci 13 značek piva z velkých i malých pivovarů z celé republiky. Partnerem degustačního hodnocení pivních speciálů je agentura PORT, s.r.o. a soutěž Cerevisia Specialis. Odborným garantem degustací je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský Praha.

O pivovaru Proud

Experimentální pivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní The Mže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan. Pivovar připravuje různé sezónní speciály, ve spolupráci s dalšími zajímavými partnery experimentuje v rámci limitovaných edic nebo řady barrel-aged, tedy piv stařených v dubových sudech po whisky či víně. Mnohá z těchto piv si již získala nejen četné fanoušky, ale také uznání odborných porot na českých i mezinárodních pivních soutěžích. Pivovar počítá s roční produkcí v řádu několika tisíc hektolitrů piv v sudech a skleněných lahvích.

Piva z pivovaru Proud jsou v prodeji ve vlastním e-shopua také na Rohlík.cz, v některých pivotékách i ochutnávkových pivnicích (např. Pivotéka v Pivovarském muzeu v Plzni, Pult, Pivstro, karlínská pivotéka sedm° či ostravský Dock), ve vybraných prodejnách Makro a Albert v Plzni a Praze nebo na pivních festivalech. Aktuální informace najdete vždy na webupivovaru v sekci Kam na pivo. Pivovar nabízí také komentované prohlídky s ochutnávkou, které jsou doslova nabité energií.

Poznámka redakce: pokud jste fanoušek piva, doporučujeme vám navštívit unikátní pivní hotel v Nepomuku. Vyzkoušejte pivní lázně podporující imunitu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 16.04.2022 14:06



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka