Plocha po zrušené točce tramvají v Plzni bude novou branou do Borského parku

Plocha po zrušené točce tramvají na Borech se stane novou vstupní branou do Borského parku. Vzniknou na ní moderní nízkopodlažní objekty s občerstvením, půjčovnou sportovních potřeb, veřejné toalety a podobně, jako výstavní prvek by mohly částečně zůstat zachovány tramvajové koleje.

Cílená propagace v Plzni

Počítá s tím studie, která byla v roce 2014 projednána s veřejností. Nyní dostal projekt na starost Odbor investic Magistrátu města Plzně, jenž čeká na stavební povolení a poté zajistí prováděcí dokumentaci. S úpravami by se mohlo začít v červnu příštího roku.

„Zachování točky se v minulosti prověřovalo velmi pečlivě. Ve stávající podobě zůstat nemohla, a to ani jako manipulační zejména z důvodu svého napojení. Navíc se hledalo řešení, jak zkombinovat záchytné parkoviště a terminál veřejné dopravy. Pokud bychom toto chtěli umístit u točky na Borech, byl by to opravdu obrovský zásah do parku. Proto se rozhodlo o stavbě nové točky v Kaplířově ulici, u níž bude současně i parkoviště a terminál,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Útvar koncepce a rozvoje města Plzně se proto začal zabývat využitím plochy po zrušené točce. Na ni vjely tramvaje naposledy před pár dny 30. června 2019. „Plocha je navržena jako vstup do Borského parku s objekty pro kavárnu, půjčovnou koloběžek i dalších sportovních potřeb, s toaletami. Návrh počítá s ponecháním kolejí točny a jejich využitím pro novou kulturní zahradu. V území tak zůstane stopa minulosti,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

V roce 2018 byla odborem investic magistrátu zpracována projektová dokumentace pro sloučené územní řízení a stavební povolení. „V současné době čekáme na vydání stavebního povolení. Následně zahájíme práce na dokumentaci pro provádění stavby. Předpoklad zahájení výstavby je červen 2020 s dokončením do konce roku 2020. Odhadované náklady na stavbu jsou 25 milionů korun bez DPH,“ uvedl vedoucí odboru Pavel Grisník. Návrh zpracoval v roce 2014 architekt Aleš Kubalík. Studie byla projednána s veřejností v září 2014 a návrh byl také následně vystaven v OC Luna na Borech. Studie je k dispozici na adrese: http://1url.cz/EMUJI.

Ukončení provozu tramvaje na točku do Borského Parku dne 1. července 2019 bylo vyvolané stavbou tramvajové trati na Borská pole. Při projednávání dopravních opatření bylo domluveno, že se příslušná stavební etapa bude shodovat se zavedením prázdninového jízdního řádu Plzeňských městských dopravních podniků, tedy 1. července 2019. Od tohoto termínu v úseku před Borským parkem v ulici Klatovská probíhá stavební činnost spočívající v rozbíjení asfaltu a vytýčení stávajících inženýrských sítí.

Borský park byl založen v roce 1914 původně jako sad na místě bývalého vojenského cvičiště architektem Leopoldem Baťkem. Od té doby se park zvětšoval a upravoval až do současné podoby. Od roku 2005 začaly v parku rozsáhlé rekonstrukce, které se týkaly především historického středu. V roce 2014 byla dokončena regenerace vegetačních prvků v areálu Borského parku. Park poskytuje díky své rozloze (42 ha) a vybavenosti vynikající podmínky pro kondiční sporty a relaxační pobyty ve volné přírodě. Vstupní objekt území zároveň dělí i propojuje. Může pojmout různé doplňující funkce a flexibilně se uvnitř měnit. Definuje rušný prostor náměstí u křižovatky a tišší plochy kulturní zahrady a galerie.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.07.2019 17:10



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka