Plzeň chce být evropskou metropolí chytrých řešení

Více než 15 projektů, které občanům a návštěvníkům města usnadní a zpříjemní život i pobyt, spustily v posledních dvou letech město Plzeň a jeho organizace.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dlouhodobým cílem krajské metropole je stát se na evropském poli tahounem takzvaných chytrých měst – Smart City. V této inovační strategii už teď patří Plzeň mezi nejlepší sídla v České republice i ve střední Evropě. Realizované projekty jsou z oblasti životního prostředí, dopravy, informačních technologií, vzdělávání i bezpečnosti a krajské město připravuje řadu dalších projektů.

„Jsem přesvědčen o tom, že Plzeň je takzvaně smart, tedy je chytrým městem, jsme lídry tohoto konceptu v České republice a pomocí nových technologií se nám daří zkvalitňovat a ulehčovat život našich občanů v krajské metropoli. I nadále se chceme tomuto tématu věnovat,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Například Plzeňské městské dopravní podniky instalují do svých autobusů, trolejbusů a tramvají kamery sledující dění ve vozech. Desítky přístrojů už zvyšují bezpečnost cestujících i řidičů a působí také preventivně. Omezují počty případů napadení, kapsářství a výtržnictví. Záznamy z kamer se dostávají na pult městské policie nejdéle do půl hodiny, v dohledné době se počítá s online přenosem, tedy přímým propojením s policií. Všechny vozy by měly být osazeny kamerami do roku 2020.

Z oblasti bezpečnosti funguje také nový systém pro vyzvedávání dětí ze školních družin. Čip propojený se speciální aplikací vychovatelkám ohlásí, kdo si pro žáka přišel a rodičům zobrazí, kde se jejich dítě nachází. Systém tvoří čtečka čipových karet, monitor před vchodem do budovy a aplikace zobrazující potřebné údaje.

„Na nejvytíženější místa v Plzni a do vozů městské policie nakupujeme už druhým rokem automatické externí defibrilátory na záchranu života. Jsou například v bazénu na Slovanech, v magistrátu v Koterovské ulici, ve Velkém i Novém divadle a dalších místech, na něž nasměruje zachránce dispečink záchranné služby,“ přiblížil primátor Martin Zrzavecký. Defibrilátory vedou zachránce celým průběhem první pomoci, monitorují životní funkce postiženého a umí vyhodnotit, zda je nutné použít elektrický výboj. Dokážou navádět i laika při masáži srdce tak, aby byla účinná.

Pro občany se sluchovým postižením zřídil magistrát bezplatnou službu, která zajistí bezproblémovou komunikaci na úřadě. Na přepážkách všech budov jsou tablety s online tlumočníky. Na webu pracovišť pak e-mailové kontakty na odpovědné pracovníky, jimž stačí poslat zprávu s požadavkem a úředník ověří dostupnost tlumočení a potvrdí termín.

Ve veřejné dopravě Plzeň postupně nahrazuje všechny trolejbusy s pomocným dieselovým motorem novými trolejbusy s baterií. Jsou šetrnější k životnímu prostředí, tišší a nabízí vyšší komfort pro cestující i řidiče. Z napájení trolejemi na bateriový pohon je řidič přepne okamžitě. Trolejbusy a tramvaje mají nyní v Plzni dvoutřetinový podíl na výkonech MHD.

Pro občany i turisty vytvořila Plzeň přehlednou aplikaci, z níž mohou zjistit v hodinových intervalech zatížení i omezení městských komunikací. Mapa intenzity dopravy, která je na webu, je  užitečná i pro odborníky při plánování dopravních staveb ve městě. Aplikace umí přesně zobrazit, jak chystaná uzavírka reálně zatíží okolní silnice. V kalendáři webového portálu Bezpečná Plzeň najdou lidé informace o pořádaných akcích včetně uzavírek.
Plzeňanům i návštěvníkům slouží už druhým rokem bezplatné wifi připojení, nyní už ve více než 20 zónách. Kromě venkovních lokalit jako Mlýnská strouha a sadový okruh v centru jde o čekárny úřadů, knihovnu, divadlo, fotbalový stadion a další. Počet míst se bude zvyšovat.

Progresivním ekologickým a architektonickým projektem, který navíc reaguje na současné problémy se suchem, je také osazení zeleně na střechách osmi pavilonů 4. základní školy v Kralovické ulici, které se připravuje na příští rok. Zadrží srážky, ochladí objekty a zlepší mikroklima vnitrobloku největšího sídliště. Část střechy bude přístupná žákům. Projekt je součástí koncepce hospodaření s dešťovými vodami ve městě.

Zcela unikátní je pak stavba malého funkčního satelitu, na němž město spolupracuje se Západočeskou univerzitou. Takzvaný Pilsen Cube II. vypustí do vesmíru koncem roku. Středoškoláci už navrhli experimenty, jež chtějí na oběžné dráze zkoumat. Cílem je nastartovat zájem mladých lidí o kosmické technologie a vychovat si odborníky.

Díky všem uvedeným "chytrým" aktivitám, které bude město dále podporovat a rozšiřovat, se Plzeň zapojila do prestižní mezinárodní soutěže Evropské hlavní město inovací. Prezentuje tam mimo jiné aktivity spojené s centrem Dronet, tedy pokroková řešení v oblasti podpory technického vzdělávání, rozvoje a vzniku start-up (začínajících) firem a vytváření podmínek pro nové inovační subjekty. Výsledky budou vyhlášeny na podzim 2018.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 03.07.2018 10:11



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka