Plzeň chce na parkovišti u zoo nabíjecí stanici pro elektromobily

Plzeň připravuje vybudování první nabíjecí stanice pro elektromobily, z několika vytipovaných lokalit vybrala parkoviště u plzeňské zoologické a botanické zahrady.

Cílená propagace v Plzni

Nabíjení bude probíhat zdarma, nicméně řidič musí při použití parkoviště zaplatit poplatek 50 korun. Součástí nabíjecí stanice bude software monitorující využití i spotřebu. Záměr odsouhlasili radní města Plzně, schválit jej ještě musí zastupitelé.

„Město Plzeň má od letošního roku zpracovanou svou studii elektromobility. Jedním z hlavních cílů vypracování byla odpověď na otázku, zda máme budovat elektro nabíjecí stanice, případně jakého typu a na jakých místech. Vybudování AC 22kW nabíjecích stanic, takzvaného pomalého nabíjení, je v souladu s touto studií,“ přiblížil Vlastimil Gola, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Záměr realizace první nabíjecí stanice město projednalo s několika zainteresovanými subjekty, včetně odborníků na elektromobilitu, a to i s ohledem na vytipování vhodných lokalit. Zvažovanými lokalitami byly areál DEPO2015, Parkovací dům Rychtářka, prostory u OC Plzeň Plaza a prostory u Zoologické a botanické zahrady města Plzně. „U všech lokalit byl proveden průzkum včetně rozhovorů s provozovateli, a to zejména proto, abychom zjistili vhodnost místa, rezervovaný příkon, reálnost provedení a časovou náročnost,“ přiblížil Přemysl Švarc, vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně. Zoologická a botanická zahrada města Plzně projevila podle jeho slov zájem nejen o vybudování nabíjecí stanice, ale má také například k dispozici dostatečný příkon. Navíc umístění stanice na parkovací místa přímo před pokladnou poslouží i k propagaci celé akce. „Samotné spojení elektromobility a zoologické zahrady je také velmi pozitivní,“ doplnil Přemysl Švarc.

Data z dobíjecí stanice budou k dispozici přes Open data široké veřejnosti k další analytice, odbor sportu, Smart Cities a podpory podnikání v tomto spolupracuje se Správou informačních technologií města Plzně. Projektová dokumentace, elektromontážní práce a pořízení nabíjecí stanice město vyjdou na zhruba 150 tisíc korun bez DPH


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka