Plzeň chce podpořit Techmanii 12 miliony

Rada města Plzně souhlasila s tím, že v letech 2024 až 2027 podpoří částkou 12 milionů korun plzeňské Techmania Sicence Center.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pokud záměr schválí zastupitelé, budou peníze využity v rámci projektu nazvaného Podpora polytechnického vzdělávání školních skupin při Science Learning Centru, jež se zabývá popularizací, propagací a medializací vědy a techniky v Plzni. 

„Částka 12 milionů korun, tedy tři miliony korun na každý ze čtyř následujících let, bude poskytnuta jako neinvestiční dotace. Peníze jsou určeny na výzkumnou činnost centra, provoz expozic a planetária, doprovodné programy, jako jsou workshopy, tábory, otevřené noci či festivaly a na další ‚nehospodářské‘ činnosti, tedy ty, jež nevytvářejí zisk,“ vysvětlila náměstkyně primátora města Plzně Lucie Kantorová. 

Techmania Science Center, které se rozkládá na 7500 metrech čtverečních plochy a disponuje stovkami interaktivních exponátů z oblasti přírodních zákonů, historie průmyslu a techniky, říše zvířat, pořádání vědecko-technických show a podobně, získalo podporu ve stejné výši od města Plzně i v právě končícím období let 2020 až 2023. Právě díky ní může například nabízet snížené vstupné pro školní skupiny, vytvářet portál pro neformální vzdělávání v regionu, organizovat dlouhodobé aktivity a projekty pro mladé lidi, jako jsou Techmania Talent či Zelená Techmania, připravovat speciální programy, workshopy a soutěže, které podporují rozvoj nadání a kreativity žáků a podobně. Populární jsou i 3D Planetárium a další aktivity centra. 

Podle ředitele Techmania Science Center Jiřího Královce Techmania prostřednictvím chytré zábavy přispívá ke zvyšování vzdělanosti regionu rozvojem znalostí, dovedností a návyků a zároveň podněcuje kritické myšlení a poskytuje dovednosti pro 21. století. „Techmanii navštíví ročně kolem 48 tisíc žáků ze škol v našem okolí, ročně nás navštíví až 180 tisíc návštěvníků,“ uvedl v žádosti o podporu města. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka