Plzeň chce pokračovat v monitoringu Úhlavy, svého hlavního zdroje pitné vody

Radní města odsouhlasili poskytnutí zhruba 118 tisíc korun na projekt nazvaný Screeningový monitoring řeky Úhlavy. Uvolnění peněz z Fondu životního prostředí města Plzně musí ještě schválit zastupitelé.

Cílená propagace v Plzni

„Řeka Úhlava je jediným zdrojem pitné vody pro naše město. Je zatížena pesticidními látkami, jejichž množství a druhy nejsou přesně specifikovány. Od roku 2012 probíhal screeningový monitoring řeky, cílem bylo identifikovat konkrétní riziková mikropovodí z hlediska pesticidů a stanovení jejich množství,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Projekt byl hrazen z více zdrojů, a to z Krajského úřadu Plzeňského kraje, Povodí Vltavy, Vodárny a.s. a města Plzně.

Monitoring byl zaměřen na nejvýznamnější dusíkaté pesticidy a jejich metabolity, například triaziny, chloracetalidy a deriváty kyseliny močové. Jako významný pesticid byl ke sledování zařazen  glyfosát a jeho metabolity. Nyní bude cílem projektu screeningový monitoring jednotlivých dílčích potoků v celkovém rozsahu 13 monitorovacích profilů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka