Bolecká ZŠ má první technologické centrum

Plzeň chce vést děti k technice. Po dvou letech příprav otevřela technologické centrum při Bolevecké základní škole.

Cílená propagace v Plzni

Žáci budou rozvíjet svůj vztah a dovednosti v dřevodílně vybavené moderními stroji a nářadím, ale nová je také přírodovědná část včetně učebny cizích jazyků. Centrum vzniklo v suterénu budovy školy. Cílem je podnítit u dětí vztah k technice a zlepšit také jejich manuální zručnost. Náklady na realizaci jsou ve výši devíti milionů korun a byly hrazeny z prostředků města Plzně na podporu technického vzdělávání. Centrum bylo otevřeno v polovině prosince 2021.

„Společnost postrádá na trhu práce šikovné řemeslníky. Naše školství se snaží na tuto skutečnost reagovat. Jedním z trendů současného vzdělávání je i výchova se vztahem k technice a manuální – řemeslné činnosti,“ uvedla radní pro oblast školství města Plzně Lucie Kantorová.

„Díky novému technologickému centru rozšíříme zaměření naší školy o technickou oblast. Bolevecká základní škola se dosud orientovala především na sport a jazykové vzdělávání,“ doplnila ředitelka Bolevecké základní školy Helena Brunclíková.

Technologické centrum se skládá ze zařízené dřevodílny, jejíž součástí je přípravna a sklad materiálu. Centrum je vybaveno kvalitním nářadím, ale i soustruhem na dřevoobrábění. Dalším oddělením je počítačová učebna, a dokonce třída pro výuku ve virtuální realitě. Hlavním benefitem virtuální reality je bezesporu fakt, že školákům zprostředkuje zážitek konkrétní látky, který v místních podmínkách nelze realizovat. Žáky čekají nevšední hodiny chemie, budou si moci vyzkoušet chemické pokusy. Díky tomuto projektu budou pracovat alespoň virtuálně s látkami, jako jsou kyseliny.

„Mám velkou radost, že Plzeň je první město v Evropě, které implementovalo virtuální realitu jako standardní pomůcku do výuky na základních školách. Věřím, že učením prožitkem zvýšíme zájem žáků o techniku i přírodní vědy. Plně to zapadá do naší koncepce, kterou je specializace jednotlivých základních škol. Přála bych si, aby v budoucnu měla každá Plzní zřizovaná základní škola preferenční zaměření, například technické, jazykové, umělecké, sportovní,“ uzavřela radní Lucie Kantorová

Město Plzeň chce technologické centrum v Bolevci otevřít i pro ostatní městem zřizované základní školy, aby ho mohli využívat i ostatní žáci.

Projektová příprava na další technologické centrum nyní probíhá pro 11. základní školu na Borech.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka