Plzeň chce vybudovat varovný informační systém obyvatelstva

Město Plzeň chce vybudovat moderní digitální akustický systém.

Cílená propagace v Plzni

Bude pokrývat varovným akustickým signálem s možností použití verbální informace v případné ohrožené lokalitě na území města Plzně. Projekt v první fázi celkového záměru pokrytí města Plzně moderním digitálním akustickým systémem zapojí čtyři městské obvody, z třetího obvodu se jedná o oblast Valchy, dále Litice, Radčice a Malesice. Celkem bude osazeno 218 kusů hlásičů. Součástí projektu je zároveň zpracování povodňových plánů pro dané oblasti. Zastupitelstvo schválilo přípravu a následné podání žádosti o dotaci z  Operačníhoprogramu Životní prostředí a předfinancování projektu v maximální výši 10,65 milionu korun včetně DPH.

„Projekt Varovného informačního systému obyvatelstva v Plzni je komplexním systémem, který řeší bezpečnostní politiku města pomocí efektivních nástrojů a jeho výsledkem bude zvýšená bezpečnost obyvatel a ochrana jejich zdraví a majetku. Díky systému se zvýší akceschopnost krizových orgánů a zkrátíme tím prodlevu pro předávání nouzových informací obyvatelstvu v případě vzniku mimořádné události. Systém využijeme především při varování a informování obyvatelstva při provádění záchranných a likvidačních prací před hrozícím nebezpečím. Dále při provádění evakuace ze záplavových území a zón havarijního plánování objektů. Systém zároveň umožňuje napojení na internetovou síť LORA provozovanou městem, která zajistí sběr dat z dané lokality, např. environmentální, hlukové a libovolně volitelné,“ uvedl radní pro oblast SmartCities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

„Pokud projekt uspěje, bude spolufinancován z Operačního programu Životní prostředí, a to až ve výši 70 procent z celkových způsobilých výdajů. Při odhadovaných nákladech na realizaci 10,65 milionu korun včetně DPH, by výše dotace odpovídala částce 7,45 milionu korun. Realizace se předpokládá v letech 2021 až 2022. Náklady budou městem předfinancovány a spolufinancovány z Fondu města Plzně pro kofinancování dotovaných projektů v případě přidělení dotace,“ vysvětlil Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka