Plzeň láká zahraniční turisty i v roce 2016

Předpokládaný propad v počtu turistů přijíždějících do Plzně se nepotvrdil. Za uplynulých šest měsíců naopak přijelo o necelých 5 % zahraničních turistů více než za stejné období v rekordním roce 2015. Počet domácích turistů sice mírně klesl o 5 %, nicméně v porovnání s běžnými roky je i tady možné sledovat pozitivní vývoj.

Jarní servisní akce AUTO CB

Největší skupinu zahraničních turistů tvoří tradičně Němci, kterých se v prvním pololetí v plzeňských hotelích a penzionech ubytovalo pouze o šest hostů méně než vloni. Celkem do Plzně přijelo téměř 120 tisíc turistů, což je dokonce o 99 osob více než vloni.  

Cestovní ruch v České republice letos výrazně roste především v souvislosti se složitou mezinárodní bezpečností a politickou situaci. Výjimečný rok z hlediska domácí turistiky hlásí téměř všechny regiony, příznivě se projevil i nárůst zahraničních turistů.  Obdobný trend potvrzuje také Plzeň, kde počty turistů dynamicky rostly už během předchozích dvou let. V té době cestovní ruch v České republice buď stagnoval, nebo se počty návštěvníků zvedaly jen mírně.

 „Výsledky za první pololetí jsme očekávali s napětím, protože se předpokládalo, že po mimořádném roce 2015 dojde k výraznějšímu poklesu návštěvnosti. Předběžné výsledky ČSÚ ale ukazují, že v celkovém součtu Plzeň překvapivě o žádné turisty nepřišla. Je tedy zjevné, že pozitivní očekávání od projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 se naplnila i v o oblasti turismu,“ říká první náměstek primátora Martin Baxa.  

 „V porovnání s rokem 2015 jsou nejzajímavější počty zahraničních návštěvníků.  Největší položkou v portfoliu zahraničních hostů jsou tradičně Němci. Letos jich za první pololetí přijelo 30 911. Rozdíl oproti loňsku činí jenom mínus 6 osob, což je opravdu výborný výsledek,“ vysvětluje Kristina Štěpánová z organizace Plzeň -  TURISMUS. 

Počty zahraničních turistů korespondují s výsledky měření signálních dat mobilních operátorů, které si organizace Plzeň – TURISMUS nechává průběžně zpracovávat i v tomto roce.  Naopak domácích turistů je podle nich čtyřikrát více než podle údajů z ČSÚ. Je to obdobný výsledek jako vloni, kdy značná část domácích hostů využívala ubytování u příbuzných a známých. Podle tohoto výzkumu od začátku roku zavítalo do města 1,2 milionu jednodenních návštěvníků. V součtu turistů a jednodenních hostů jde o přibližně 1 487 tisíc návštěvníků města za 1. pololetí 2016.


Vysvětlení pojmů turista a návštěvník

* Turista – pouze ti návštěvníci, kteří v Plzni přespí alespoň jednu noc

* Návštěvník města – může být turista nebo jednodenní návštěvník


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.08.2016 12:09



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka