Plzeň má druhé sdílené bydlení pro seniory a postižené

Od 1. prosince začíná pro tři seniory nadějnější životní etapa díky novému sdílenému bydlení v Petákově ulici 9 v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Byli v tíživé sociální situaci, kdy se ocitli v bytové nouzi, nyní budou mít vlastní pokoj se sdílenou kuchyní a sociálním zázemím. Po dvou letech začne v krajské metropoli fungovat druhé sdílené bydlení. Předchozí dva sdílené byty byly vybudovány na adrese Veleslavínova 26.

„Byt v Petákově ulici číslo 9 jsme vybudovali pro sdílené bydlení seniorů nebo osob se zdravotním postižením. Městu se osvědčilo první sdílené bydlení ve Veleslavínově ulici, kde v jednom domě byly opraveny dva byty. V jednom z nich bydlí senioři a druhý obývají čtyři studenti Západočeské univerzity v Plzni. Ti jsou připraveni pomoci v podnájmu seniorům s některými potřebami, jako je například nákup či úklid. Doposud však tato nabídka ze strany seniorů nebyla využita, jsou soběstační, a tak studenti vypomáhají odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. V Petákově ulici nyní budou bydlet tři občané seniorského věku, kterým do nové životní etapy přeji především mnoho štěstí a klidu,“ řekla při prohlídce bytu radní pro oblast bytovou včetně sociálního začleňování Světlana Budková a doplnila: „Náklady na vybudování sdíleného bydlení jsou necelé dva miliony korun s DPH, celkové náklady na úpravu obou bytů ve Veleslavínově pak byly 5,2 milionu korun s DPH.“

Jedním z podnájemců je i pětašedesátiletý pan Václav. „Ocitl jsem se v těžké životní situaci, kdy jsem po rozchodu s přítelkyní přišel o bydlení. Nyní jsem byl v azylovém domě. Se začátkem prosince mi začíná nová životní etapa. Těším se, že budu mít konečně klid, své soukromí, v rámci možností si začnu vařit a budu se věnovat svému největšímu koníčku – rallye,“ uvedl pan Václav při podpisu podnájemní smlouvy. Sdílený byt budou užívat tři senioři – jedna žena a dva muži.

Byt ve zvýšeném přízemí třípodlažního bytového domu o celkové velikosti 100,9 metrů čtverečních obsahuje tři samostatné neprůchozí pokoje, společnou kuchyň s jídelnou a společenskou místnost, dále sociální zařízení a technickou komoru. V rámci rekonstrukce bylo nutné udělat nové rozvody elektroinstalace, kompletní výměnu oken, vyrovnání podlah a položení nových nášlapných vrstev. Ve všech místnostech se vybudovaly sádrokartonové podhledy, byly osazeny nové interiérové dveře do obložkových zárubní a vchodové dveře byly repasovány. Vytápění bytu bylo upraveno na etážové s novým úspornějším plynovým kotlem. Koupelna byla zcela rekonstruována. V neposlední řadě byl byt kompletně vymalován a v kuchyni byla nainstalována kuchyňská linka. Byt byl nadstandardně dovybaven elektro spotřebiči (kombinovaná lednice, kombinovaná pračka se sušičkou, myčka, mikrovlnná trouba). Dále byl byt vybaven veškerým potřebným nábytkem – postele, stoly, židle, který zajistila Obytná zóna Sylván a. s. Byt se nachází v městském domě, kde jsou také dva sociální byty a zbylé byty jsou klasickým městským nájemním bydlením.

Sdílený byt je v nájmu a ve správě Obytné zóny Sylván. Podnájemci je vždy pronajímán jeden pokoj a sdílené části bytu, tj. kuchyně, předsíň a sociální zařízení za nájemné ve výši 190 korun za den a osobu. Daný byt je určen stěžejně občanům ve věku od 60 let, jejichž jediným zdrojem příjmu je převážně starobní či invalidní důchod, případně dávky hmotné nouze, nebo mzda ze zaměstnání a jsou občany Plzně nebo zde prokazatelně dlouhodobě žijí. Sdílené bydlení je určeno osobám s nevyhovujícím nebo nejistým bydlením, či uvolňujícím byt v majetku města Plzně, narušenými rodinnými vztahy, žijící v osamělosti.

V roce 2020 otevřela Plzeň první sdílené bydlení ve Veleslavínově ulici 26, které propojuje generaci seniorů a mladých lidí. Město tehdy nechalo upravit dva byty. Jeden z bytů slouží k bydlení pěti seniorů a druhý čtyřem mladým lidem, kteří studují na Katedře sociologie Západočeské univerzity v Plzni. V rámci podnájmu vykonávají dobrovolnictví pro Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně. Každý z bytů má samostatné pokoje, všechny jsou neprůchozí a zajišťují tak klientům soukromí. V bytech je dále společenská místnost s kuchyňským koutem, dvě koupelny, dvě toalety a prádelna.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka