Plzeň má dvě nové rekreační oblasti

Plzeň má dvě nové rekreační oblasti, a to oblast Kyjovský a Radčický les a oblast Zábělá – Černá mýť.

Jarní servisní akce AUTO CB

Správa veřejného statku města Plzně nyní svoji hospodářskou činnost v městských lesích přizpůsobí skutečnosti, že jde o městem vyhlášenou rekreační oblast.  V nově vymezeném území již byly upraveny cesty a v dalším období budou doplněny lavičky, altánky, herní i další rekreační prvky. Novelu vyhlášky z roku 1997 schválili městští zastupitelé. Oblast Zábělá – Černá mýť leží na území Městského obvodu Plzeň 4, oblast Kyjovský a Radčický les na území městských obvodů Plzeň 7 - Radčice a Plzeň 9 - Malesice.

„Ve stávajících rekreačních oblastech a ani v nově navržených nedochází novelou vyhlášky města k žádným omezením jejich užívání z hlediska občanů. Vyhláška deklaruje vymezení nových rekreačních oblastí a byla vydána v souladus koncepčními dokumenty města Plzně, jako je územní plán a podobně,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Vyhláška města Plzně již v roce 1997 stanovila deset rekreačních oblastí města, jejichž účelem je zajistit Plzeňanům dostatek prostoru k odpočinku a rekreaci, ať již v městských lesích či u bolevecké rybniční soustavy. Jsou to Bolevecké rybníky, Košutecké jezírko, České údolí, Homolka, Špitálský les, Chlum, Zábělá, Dubová hora, Valcha a les Pytel mezi místní částí Božkov a obcí Letkov.

„Záměrem samosprávy města je, aby všechny dotčené městské lesní úseky byly využívány primárně k rekreaci a až druhotně jako hospodářský les,“ dodal Petr Náhlík.

Podle Richarda Havelky, vedoucího Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, je nutné v návaznosti na vydanou vyhlášku nejdříve zpracovat návrh koncepce rozvoje nových rekreačních oblastí. „Ke zpracování návrhu přizveme vždy starosty dotčených obvodů. Obvykle je nejdříve nutné provést úpravy a opravy cest a stezek a jejich napojení na stávající cestní síť a v jejich okolí nainstalovat lavičky pro odpočinek. V následujících fázích se mohou budovat další rekreační prvky, například vyhlídky, cvičící prvky či přírodní hřiště pro děti,“ vyjmenoval Richard Havelka. První úpravy připadají v úvahu zřejmě až v příštím roce. 

Richard Havelka připomněl, že Správa veřejného statku města Plzně letos na jaře vybudovala ve spolupráci s prvním městským obvodem v blízkosti Arboreta Sofronka v rekreační oblasti Bolevecké rybníky lesní cvičiště určené pro děti. 


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka