Plzeň má nového primátora, je jím dosavadní náměstek Pavel Šindelář

Plzeň má nového primátora, funkce se v pondělí 17. ledna 2022 ujal jedenačtyřicetiletý Pavel Šindelář (ODS).

Cílená propagace v Plzni

Ten dosud působil jako technický náměstek primátora Martina Baxy, jenž se stal ministrem kultury a nejvyššího postu v čele západočeské metropole se vzdal. Pavel Šindelář, kterého zvolili v tajné volbě zastupitelé, chce v čele Plzně bojovat za změnu stavebního zákona, odstranění ostudného objektu bývalého Carimexu na hlavním tahu městem, za prosazení vyhlášky omezující alkohol na některých veřejných místech, za zvýšení bezpečnosti. Jeho prioritou je také vrátit vodu do Velkého boleveckého rybníka.

„Je to pro mě velká čest. Slibuji vám, že jako se budu snažit být primátorem pro všechny Plzeňany, tak se budu snažit být i primátorem pro vás pro všechny, kteří jste mě nevolili,“ řekl bezprostředně po zvolení Pavel Šindelář. Do jeho gesce bude vedle postu primátora i nadále patřit technická oblast. Ta zahrnuje územní plánování, zadávání veřejných zakázek, investiční výstavbu, odpadové hospodářství a informační systém města Plzně. Dohlíží také na provozní činnost a výkon agendy společností Plzeňská teplárenská, Vodárna Plzeň a Čistá Plzeň.

Pavel Šindelář označil Plzeň za město, které svým občanům naslouchá a komunikuje s nimi, stejně tak za město univerzitní zaměřené na kvalitu vzdělávání a vytváření příležitostí pro absolventy. „I díky tomu jsme ‚chytré město‘, ‚smart city‘,“ řekl. Podle Pavla Šindeláře je Plzeň také jedním (ne-li jediným) z velkých měst, které má schválený a aktualizovaný nový územní plán navrhující vizi na minimálně příštích deset let. „A to za situace, kdy minulá vláda přijala nový stavební zákon, který potlačuje právo samosprávy na plánování, výstavbu a rozhodování v území. Nebude-li tento zákon důkladně přepracován, bude výstavba v Plzni paralyzována a ceny bytů ještě více porostou. Jsem připraven aktivně podporovat tuto nutnou změnu,“ řekl nový primátor. Osobně se chce také dohodnout s novým majitelem na odstranění bývalého Carimexu v Rokycanské ulici.

Zabývat se bude Pavel Šindelář i bezpečností. „Během několika týdnů bude připravena vyhláška, která zakáže ve vybraných lokalitách města konzumaci alkoholu na veřejnosti. Díky tomu policie konečně dostane do ruky nástroj, jak zajistit v těchto místech pořádek. Cílem nebude, aby si Plzeňané nemohli dát pivo na oblíbené předzahrádce, na koncertu nebo si připít na Nový rok. Cílem je, aby si ‚partičky‘ bezdomovců či zahraničních agenturních pracovníků přestaly dělat zejména z centra města svoji předzahrádku,“ přiblížil Pavel Šindelář.

Další prioritou je pro něj i doplnění vody do Velkého boleveckého rybníka. „Její úbytek je zapříčiněný suchem. Za tím si stojím nejen já, ale i odborníci, kteří se touto situací zabývali. Projekt na přivedení vody do Velkého boleveckého rybníka z řeky Berounky je hotový. Zahajujeme soutěž o zhotovitele a v říjnu by mělo být hotovo. Díky tomuto projektu dokážeme vodu do rybníka nejen přivést, ale do budoucna i výšku jeho hladiny regulovat,“ přiblížil nový primátor.

Pavel Šindelář se narodil 14. prosince 1980. Vystudoval právnickou fakultu, v ODS je od roku 2008. Od roku 2014 vykonával post technického náměstka primátora města Plzně, je také předsedou představenstva společnosti Vodárna Plzeň, a. s. Pavel Šindelář je svobodný, má jednoho syna a ve svém volném čase se věnuje běhu a cestování.


Končící primátor Martin Baxa se funkce vzdal kvůli tomu, že se stal ministrem kultury ve vládě Petra Fialy. V nejužším vedení města působil 11 let, ať už jako primátor, nebo mezi roky 2014 a 2018 jako jeho první náměstek pro oblast kultury. „Nejen poslední desetiletí, ale celý vývoj naší západočeské metropole od listopadu 1989 je příběhem úspěchu. Příběhem obrovské proměny celé Plzně. Někdejšímu ‚pohraničnímu‘, skoro ‚frontovému‘ a komunisty neoblíbenému městu se podařilo vrátit krásnou tvář a modernizovat ho. Obnovily se tradiční a vznikly nové dominanty jako Mlýnská strouha či úplně nová budova divadla. Všechny tyto úspěchy zdaleka nebyly dosažitelné pouhým úsilím vedení města. Jejich jádro vždy tkvělo v tom, co dokázali jednotliví občané Plzně, jejich firmy a spolky. Já a moji kolegové ve vedení radnice jsme vždy dbali na to, abychom aktivitě občanů vytvářeli co nejlepší podmínky a budovali pro ni potřebnou infrastrukturu. Ať už šlo o nové tramvajové tratě, DEPO2015, zmodernizovaný stadion ve Štruncových sadech, novou Náplavku u Radbuzy nebo moderní autobusový terminál,“ uvedl Martin Baxa a dodal: „Nebylo pro mě lehké opustit roli, kterou jste mi na celých jedenáct let svěřili. Bylo mi obrovskou ctí sloužit jako primátor a Plzni budu pomáhat, ať budu působit kdekoli!“

Do Rady města Plzně byl na uvolněné místo po Martinu Baxovi zastupiteli zvolen jako náměstek David Šlouf (ODS), jenž dosud zastával funkci radního pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem. Tyto oblasti bude mít v gesci i nadále.

Nově pak devítičlennou Radu města Plzně doplní plzeňská lékařka Veronika Jilichová Nová (ODS), jež bude funkci vykonávat jako neuvolněná.

Veronika Jilichová Nová se narodila 11. října 1976 v Plzni. V roce 2002 absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, v roce 2004 promovala na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracuje jako praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni. Dva roky pracovala pro nadnárodní korporaci jako medicínský poradce. Zastupuje ČR v Evropské pediatrické akademii a dalších odborných institucích. V ODS je od roku 2005, několik volebních období byla členkou třetího městského obvodu. Od roku 2014 je zastupitelkou města. V minulém roce byla poradkyní primátora pro otázky covidové pandemie a očkování. Je vdaná, má dva syny.  Má ráda přírodu, zahradu, cestování, hudbu, literaturu i sport.

Prioritou Veroniky Jilichové Nové na postu člena RMP bude systematicky představovat město a jeho služby a zjišťovat aktuální potřeby občanů. „Odpovědně a s radostí budu plnit úkol prezentovat město Plzeň a tvořit městský marketing,“ uvedla. Město Plzeň je podle jejích slov dobrá značka reprezentující výsledek úsilí minulých i současných generací. „Jde o město, které funguje, slouží a inspiruje,“ řekla. Základní infrastruktura města musí podle jejích slov spolehlivě fungovat, aniž bychom o tom přemýšleli. „V posledních dvou letech naše životy ovlivňuje a významně omezuje covidová pandemie. Často se musíme přizpůsobovat novým podmínkám, nesnadno se cokoliv plánuje.  Proto potřebujeme pevné a funkční zázemí, ale i radost a inspiraci. Nejvíc času trávíme doma ve svém městě. Máme šanci ho detailně poznávat a využít vše zajímavé a dostupné, co město nabízí. Parky, sportoviště, knihovny, galerie, muzea a v neposlední řadě skvělá představení kulturních institucí. Plzeň je moderní město plné aktivit. Plzeň INSPIRUJE,“ uvedla Veronika Jilichová Nová.

Podle nové radní funkční město také musí umět vnímat aktuální a nové potřeby. I to je úkolem marketingu města. Nezaměňujme marketing s pouhou reklamou. Marketing je o komunikaci, o zjišťování potřeb, o jejich uspokojení a prezentaci služeb, které město nabízí,“ dodala Veronika Jilichová Nová.

Důležitým konkrétním úkolem nové radní bude také příprava Slavností svobody, které po vynuceném dvouletém útlumu v důsledku pandemie zaslouží zvýšenou péči při přípravě i realizaci.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka