Plzeň má plán sociálního bydlení, dokončí byty na Zátiší

Zastupitelstvo města Plzně schválilo Akční plán na roky 2021–2022 ke Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2019 až 2022.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem navrhovaných opatření v rámci koncepce je vytvoření kvalitního a finančně dostupného bydlení pro občany města Plzně. Důraz město klade také na vytvoření dostatečného bytového fondu, zejména pro osoby zvlášť zranitelné, jako jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi, na prevenci ztráty bydlení.

„V období akčního plánu na roky 2021 až 2022 bude naším největším projektem dokončení komplexní přestavby a revitalizace lokality Zátiší v městské části Skvrňany, které bylo z hlediska kvality bytů, skladby obyvatel a rizika rezidenční segregace problémové. Hlavními úkoly bude po dokončení výstavby osmi domů se 77 byty v rámci první etapy převzít domy do správy a zajistit řádné užívání bytů nájemci, současným nájemcům plnícím své povinnosti nabídnout náhradní byty nebo jim nabídnout nově postavené byty z první etapy v Zátiší, pokud by chtěli v lokalitě zůstat. Dále město musí vybrat nájemce bezbariérových bytů a zajistit nutné úpravy před nastěhováním, které odpovídá zdravotnímu postižení nájemce. Bytový odbor připraví systém bydlení pro mladé a samoživitele a v neposlední řadě je nutné vypsat nabídku na pronájem nebytových prostor v lokalitě Zátiší zejména pro obchod. Během následujících dvou let zahájíme a dokončíme výstavbu deseti domů se 106 byty v rámci druhé etapy Zátiší. Zároveň i vybereme nájemce do těchto bytů,“ shrnul cíle v oblasti revitalizace Zátiší David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města.

V červnu letošního roku otevřelo město Plzeň Kontaktní místo pro bydlení v Jagellonské ulici. To pomáhá občanům města se zorientovat v možnostech získat byt od města. Díky vzniku tohoto místa se zjednodušil a zpřehlednil vstup do bydlení. Úkolem pracovníků je minimálně jedenkrát za čtvrt roku vyhodnocovat fungování tohoto centra a přijímat taková opatření, která směřují ke zlepšení jeho fungování a vzájemné spolupráci a pomáhat lidem s registrací či přihláškou na byt. Všechny volné byty se zveřejňují na www.plzen.byty.eu.

Dalším úkolem v následujících dvou letech bude odzkoušení a vyhodnocení fungování prvního komunitního bydlení v Plzni. Pro vybudování komunitního bydlení jsou vhodné velkometrážní byty, popřípadě nevyužité nebytové prostory. Každý obyvatel by měl mít vlastní obytnou místnost, společně zde budou sdíleny kuchyně, jídelny a společenské místnosti. V rámci komunitního bytu bude fungovat sociální pracovník. První komunitní byt byl vybudován v roce 2020 v bytovém domě Veleslavínova 26 a je určen seniorům.

„V následujícím období je pro nás jednou z priorit také navýšení počtu bytů zvláštního určení a bytů určených seniorům. Ty vzniknou dostavbou nových 20 bytů na adrese Prostřední 48 a výstavbou nových bytů pro seniory v lokalitě Zátiší. V lokalitě Prostřední a Krajní je vysoká koncentrace seniorů, zároveň se jedná o lokalitu s nízkou společenskou vybaveností. Společně se Západočeskou univerzitou v Plzni, katedrou sociologie, bychom rádi rozvíjeli mezigenerační soužití seniorů a studentů z oboru sociální práce. Po nastěhování nájemců do Prostřední 48 chceme nastavit kromě spolupráce s univerzitou také spolupráci s organizací TOTEM v rámci podpory komunity seniorů. Na této adrese také stavebně upravíme prostor pro obchod, popřípadě i zavedení služeb České pošty,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Cílem města je také vytipovat vhodné pozemky či nemovitosti ve vlastnictví města na výstavbu nových potřebných bytů, zvážit možné nástavby či půdní vestavby u stávajících objektů města.


Plzeň vybudovala Kontaktní místo pro bydlení, zahájila revitalizaci lokality Zátiší

V březnu 2019 schválilo zastupitelstvo města Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2019–2022. Jednotlivá opatření jsou rozpracována do akčních plánů vždy na dva roky. Na konci roku 2020 skončí první akční plán k dané koncepci. Během prvních dvou let se podařilo zahájit největší investiční akci v oblasti bytové za posledních 15 let – kompletní revitalizaci lokality Zátiší ve Skvrňanech. V polovině letošního roku město také spustilo provoz Kontaktního místa pro bydlení v Jagellonské ulici. Zastupitelé na svém zasedání vzali na vědomí informativní zprávu k vyhodnocení plnění Akčního plánu pro roky 2019–2022 ke Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2019–2022.

„V uplynulých dvou letech se nám podařilo posunout oblast bytové politiky o velký krok dopředu. Zahájili jsme revitalizaci lokality Zátiší, jež vyjde na cca 346,7 milionu korun bez DPH a jedná se v současnosti o největší investiční akci města Plzně v bytové politice, spustili jsme Kontaktní místo pro bydlení, jež pomůže zájemcům o byt se lépe v bytové problematice orientovat, podařilo se nám ve Veleslavínově otevřít první komunitní bydlení pro seniory a mladistvé opouštějící dětské domovy, opravili jsme byty pro seniory, pro hendikepované spoluobčany či startovací byty pro mladé. Od roku 2014 dochází k pravidelnému navyšování finančního objemu na opravy a rekonstrukce bytového fondu, jen v loňském roce to bylo 90,8 milionu korun, finance na stavební investice pak činily více než 51 milionů korun,“ shrnul uplynulé dva roky v oblasti bytové David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města.

Kontaktní místo pro bydlení
Kontaktní místo pro bydlení bylo zprovozněno v květnu 2020 v prostorách Jagellonská 9, společně s novým systémem registrací na dostupné bydlení a zveřejňování volných bytů na webových stránkách byty.plzen.eu. Současně se spuštěním nového systému a otevřením Kontaktního místa pro bydlení proběhla i informační kampaň. Kontaktní místo pro bydlení je hojně z řad veřejnosti navštěvováno. Jako velmi efektivní se jeví úzká spolupráce pracovníků oddělení nájmu a sociálních pracovníků, kteří se zaměřují zejména na seniory a osoby se speciálními potřebami.

Revitalizace Zátiší
Samotná realizace započala v lednu 2020, zahrnuje demolici starých domů a výstavbu nových domů. V rámci první etapy bude postaveno osm domů a bude dokončena v květnu roku 2021. Oddělení nájmu se podařilo přestěhovat z první etapy 24 domácností do náhradních bytů. Druhá etapa bude dokončena do září 2022.

Vybudování komunitního bydlení
Komunitní byty budou sloužit k poskytování sociálního bydlení pro seniory a pro osoby, které mají ztížený přístup k bydlení v důsledku zvláštních potřeb vyplývajících z jejich nepříznivé sociální situace. První komunitní bydlení bylo vybudováno na adrese Veleslavínova. Toto bydlení je určeno občanům věku od 60 let. Zájemce o podnájem pokoje musí být soběstačný občan, který není závislý na pravidelné pomoci druhé osoby, jeho zdravotní stav mu umožňuje vést samostatný život. Jediný zdroj příjmu žadatele je starobní nebo invalidní důchod, případně dávky hmotné nouze. S obyvateli bytu pravidelně spolupracují sociální pracovníci Odboru bytového Magistrátu města Plzně. Na stejné adrese o patro výše má v nájmu byt DOMOVINKA – sociální služby. Její pracovníci zde ubytovávají mladé lidi, kteří opouštějí dětský domov a vykonávají v organizaci pozici pečovatele, zdravotní sestry. Snahou je vybudování mezigeneračního soužití obou domácností.

Sociální bydlení s podporou sociálního pracovníka

Sociální bydlení s komplexní podporou sociálního pracovníka je určeno lidem, kteří potřebují intenzivní a komplexní sociální podporu, aby byli schopni opustit situaci bezdomovectví a žít samostatným životem. K 30. září 2020 bydlelo v sociálních bytech 40 domácností. V rámci dotačního programu ITI byla vříjnu 2020 dokončena přestavba domu U Radbuzy 8 na osm sociálníchbytů.

Byty, ubytovací prostory

V období realizace akčního plánu byly zrekonstruovány prostory:

    Bývalá ubytovna na adrese Palackého 16 – slouží pro sociální službu chráněné bydlení, kterou poskytuje organizace Ledovec z. s.

    Bytyna adrese Škroupova 9 a Sedláčkova 26 – slouží pro sociální službu chráněné bydlení, kterou poskytuje organizace Centrum pobytových a terénních služeb Zbůch.

  1. Nevyužité prostory po PMDP na adrese Palackého 16 jsou v rekonstrukci s termínem dokončení konec roku 2020 a budou sloužit pro sociální službu Dům na půl cesty, kterou poskytuje Středisko křesťanské pomoci.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka